Azoospermia Antara Punca Lelaki Mandul

Antara penyebab terdapat pasangan gagal mendapat anak adalah disebabkan suami mengidap AZOOSPERMIA. Sebagai seorang suami, kegagalan memberi anak hanya disebabkan kekurangan diri, adalah sangat mencabar ego masing-masing..

 

Tahukah anda, apakah itu Azoospermia?

 

 

Azoospermia adalah keadaan seorang lelaki yang tidak mempunyai apa-apa sperma dalam air mani beliau. Ia dikaitkan dengan tahap yang amat rendah kesuburan atau kemandulan.

Biasanya, skrotum menghasilkan sperma seorang lelaki yang kemudian mengalir melalui sistem pembiakan  untuk bercampur dengan cecair di dalam saluran mani untuk membentuk air mani. Air mani adalah tebal, cecair putih dilepaskan dari zakar semasa ejakulasi.

Azoospermia dikesan diantara  5 hingga 10 peratus daripada lelaki, penyelidikan untuk kemandulan.

 

PUNCA TERJADINYA AZOOSPERMIA 

1. Kerosakan pada testis (buah zakar).

Kerosakan buah zakar, khususnya pada bahagian yang menghasilkan sel spermatozoa, boleh terjadi oleh beberapa sebab, antara lainnya ialah infeksi penyakit tertentu, kekurangan atau gangguan keseimbangan hormon, kekurangan gizi berat dan gangguan fungsi hati.

 

2.Terjadi sumbatan pada saluran keluar sperma.

Sumbatan saluran keluar sperma yang disebabkan infeksi atau gangguan bawaan. Suami yang mengalami sumbatan saluran sperma sebenarnya mempunyai sel spermatozoa. Namun, kerana tidak dapat dikeluarkan bersama cairan sperma, suami itu tidak dapat memberi “benih” kepada isterinya. Dalam hal ini, si suami itu bukanlah golongan mandul. Dengan pemeriksaan fizikal melalui pemeriksaan hormon, dapat ditentukan masalah yang menjadi penyebab azoospermia.

 

Vitamin Shaklee Untuk Masalah Azoospermia (Set Kesuburan Shaklee)

 

1. VITAMIN E SHAKLEE + SELENIUM 

Mempertingkatkan Kemampuan Reproduktif

  • Kajian telah mendapati vitamin E mampu memulihkan kemampuan reproduktif.
  • Orang lelaki  yang mengambul 600IU – 800IU vitamin E sehari mampu meningkatkan jumlah sperma mereka.

Terdapat kajian yang melibatkan 690 lelaki tidak subur yang menerima tambahan selenium dan vitamin E untuk sekurang-kurangnya 100 hari.

Hasil kajian mendapati  :

 

  • 52% – Meningkat mobiliti sperma dan morfologi
  • 37% – Kehamilan secara spontan – ini berlaku kepada isteri mereka
  • 11% – tiada keputusan – kemungkinan mereka mempunyai masalah lain.

Kesimpulan: tambahan selenium dan vitamin E boleh meningkatkan kualiti air mani dan mempunyai kesan bermanfaat pada kesihatan khasnya pada keaktifan sperma

 

2. ZINC COMPLEX SHAKLEE 

Untuk suami, sangat digalakkan mengambil zinc untuk meningkatkan kesuburan mereka. Zinc penting untuk pengeluaran sperma dan memberi kekuatan kepada sperma.

Kekurangan zinc menyebabkan penurunan hormon testosteron, pengecutan testis dan pengurangan sperma yang sihat. Selain itu, pengambilan zinc pada jangka panjang mampu memperbaiki kemampuan seks lelaki, impoten, meninggikan kiraan sperma.

Zinc yang secukupnya penting untuk keupayaan seks yang bertenaga.

 

3. Vivix

Vivix membantu mengatasi masalah sperma yang rosak akibat serangan radikal bebas, di samping membantu meningkatkan kesuburan lelaki dan wanita.

 

Klik untuk buat belian atas talian

 

 

Pengedar Shaklee Bintulu, Sarawak.

  • Berminat nak beli produk Shaklee?
  • Berminat nak Join Ahli Shaklee?
  • 📱 Whatsapp: 011-3201 4534
  • ✉ Gmail: fatimahvitamin@gmail.com
  #pengedarshakleebintulu #ShakleeMalaysia #Shakleereadystock

Leave a Reply