Telur Kurangkan Risiko Kanser Payudara

Sudahkah anda makan telur hari ini? 🙂 Pernah kah anda mendengar, amalan makan telur setiap hari, boleh membantu anda kurangkan risiko mendapat kanser payudara sebanyak 44%. Penyakit kanser payudara bukan sahaja untuk wanita, bahkan lelaki juga turut berisiko untuk mendapatnya. Jadi setakat makan 1-2 biji telur setiap hari, pasti lah sangat berbaloi, betul tak?

 

kebaikan makan telur setiap hari

 

Sebenarnya, mengenai kebaikan makan telur setiap hari dapat kurangkan risiko kanser payudara ini adalah info yang saya perolehi dari FB Doktor Pakar Puan, iaitu Dr Hamid Arshat. Jadi saya ingin nak share dengan anda semua, semoga ia bermanfaat untuk saya dan anda. 🙂

Menurut Dr Hamid Arshat, 

” Ada orang yang takut makan telur, kononnya ia meningkatkan kolesterol dan menambah risiko sakit jantung. Ada pula pantang makan telur lepas pembedahan dan lepas bersalin kerana ditakuti luka bernanah. Kesemua itu tidak betul kerana banyak kajian yang menunjukkan tiada kaitan makan telur dengan kolesterol, malah ada kajian yang 1-2 biji setiap hari melindungi kesihatan mata, jantung dan otak sebab kandungan amino acid – choline. Kandungan nitrogen dalam telur membantu pemulihan lepas bedah  dan trauma. Kandungan vitamin D3 dan sulfur juga jadi pelindung penyakit kanser. Satu kajian keatas wanita-wanita yang makan 1-2 biji telur setiap hari boleh menurunkan risiko kanser payudara dengan kadar 44%.”

 

dr hamid arshat

 

Jika anda bertanyakan vitamin Shaklee yang sesuai untuk bantu kurangkan risiko mendapat kanser, jawapannya sudah pastilah vitamin yang tinggi antioksida seperti ACE dan Vivix.

 

vitamin tinggi antioksida
Vitamin tinggi antioksida – Vitamin A (Carotomax), Vitamin C (Sustained Release Vita-C Plus), Vitamin E (Vita-E Complex) dan Vivix

 

Apakah antioksidan? 

Ramai yang biasa mendengar perkataan ‘antioksidan’, tapi kurang yang cuba memahami maksudnya, malahan, ada yang langsung tidak mempedulikannya.. Kenapa antioksidan ni penting? 

Kalau saya beritahu anda yang antioksidan ni dapat membantu menghalang dari penyakit kanser, pasti anda baru nak ‘buka mata’.. takut dengar perkataan kanser punya pasal..hehee

Apakah AntiOksidan?

Antioksidan merupakan satu mekanisme pertahanan badan yang memberi perlindungan daripada kemudaratan yang disebabkan oleh tindakbalas toksin yang dikenali sebagaai radikal bebas. 

Ia ialah sejenis molekul yang mampu memperlahan ataupun terus menghalang tindakbalas oksidasi yang dipengaruhi oleh perubahan elektron dari agen pengoksidaan. Semua sel-sel hidup mengandungi sistem antioksidan dan enzim yang kompleks untuk melindungi sel dari pengoksidaan.

free radicals


Merokok serta sering terdedah kepada racun perosak, radiasi, dan sebarang bentuk pencemaran boleh menyebabkan kewujudan radikal bebas dalam badan. Tekanan perasaan dan produk makanan yang tercemar merkuri juga boleh memberi kesan negatif yang sama. 

Jika anda tergolong di dalam golong yang berisiko ini, anda dinasihatkan untuk meningkatkan tahap anti-oksidan badan anda. Begitu juga bagi mereka yang kurang mempelbagaikan makanan yang dimakan atau mempunyai tabiat makan yang kurang sihat.

Sumber Antioksidan Terbaik

Sistem pertahanan badan stabil apabila toksin dan antioksidan berkeadaan seimbang. Namun, jika jumlah toksin lebih tinggi, keadaan ini perlu diseimbangkan melalui pengambilan dari sumber luar. 

Terdapat banyak sumber makanan berantioksidan untuk amalan hidup sihat seperti makanan kesihatan berasaskan tumbuhan seperti kunyit kurkumin yang mampu memberikan badan anda sumber antioksidan yang sangat baik.

Pemilihan Antioksidan Tambahan

Satu penyelidikan yang dijalankan Jabatan Pertanian Amerika (USDA) dan Universiti Tufts telah mendapati bahawa ujian Skor ORAC mampu mengukur kewujudan aktiviti anti-oksidan dalam sesuatu makanan, rempah, herba mahupun produk berasaskan herba. 

Telah diketahui bahawa makanan yang tinggi nilai  anti-oksidan adalah merupakan makanan paling baik untuk melindungi diri dari menghidapi penyakit-penyakit berkaitan kardiovaskular, kanser, angin ahmar, dan juga penyakit-penyakit berbahaya yang lain.

Pengambilan multivitamin dan antioksidan tambahan adalah sangat digalakkan kerana pengambilan multivitamin sahaja tidak mengandungi cukup antioksidan sementara pengambilan antioksidan tambahan sahaja pula lebih fokus bagi  memenuhi keperluan antioksidan anda.

Antioksidan sebagai Pencegah Penyakit

Dengan bekalan antioksidan dalam badan yang mencukupi, ia boleh membantu menghalang penyakit-penyakit berkaitan dengan penuaan, kanser, serangan jantung, Parkinson, Alzheimer dan lain-lain. Kini penyakit-penyakit merbahaya ini menyerang bukan sahaja golongan tua tetapi juga  juga golongan umur peringkat  pertengahan!

Nak beli set antioksida Shaklee? Klik DI SINI.

Pengedar Shaklee Bintulu, Sarawak.

  • Berminat nak beli produk Shaklee?
  • Berminat nak Join Ahli Shaklee?
  • 📱 Whatsapp: 011-3201 4534
  • ✉ Gmail: fatimahvitamin@gmail.com
  #pengedarshakleebintulu #ShakleeMalaysia #Shakleereadystock

Leave a Reply