Rawat Masalah Batu Karang Sebelum Ia Merosakkan Buah Pinggang

Assalamualaikum,

Penyakit yang melibatkan sistem penghadaman kita seperti masalah  batu karang, boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tidak kira lelaki atau wanita. Ada orang kata, penyakit ini, antara puncanya ialah kerana kurangnya pengambilan air putih. 🙂 Di sini saya ingin berkongsi mengenai masalah batu karang yang boleh mengundang kepada penyakit yang lebih berbahaya iaitu, keradangan pundi hempedu.  Mudahan, ia dapat memberi manfaat kepada kita semua. 🙂

__________________________________________________________

Di Petik dari Utusan.Com

Soalan: Saya kerap mengalami sakit perut, dan didiagnosis menghidap radang pundi hempedu. Apakah punca-punca permasalahan ini? Bolehkah ia menjadi lebih buruk? Adakah pilihan lain selain menjalani pembedahan membuang pundi hempedu?

Hasmah Latib

Jawapan:

Pundi hempedu adalah organ kecil berhampiran dengan hati yang berperanan mencernakan makanan. Ia mengandungi bendalir penghadaman dikenali sebagai hempedu, yang disalurkan ke dalam usus kecil untuk membantu penghadaman kita.

Keradangan pundi hempedu juga dikenali sebagai Cholecystitis, dan disebabkan oleh batu karang. Batu karang akibat ketidakseimbangan dalam bahan-bahan seperti hablur garam kalsium, asid urik dan beberapa zat lain, ataupun disebabkan oleh ketidakupayaan pundi hempedu untuk mengosongkan pundi dengan betul.

Batu karang kemudiannya menghalang tiub yang membawa hempedu daripada pundi hempedu, dan seterusnya menyebabkan sakit perut seperti yang anda alami. Cholecystitis juga mungkin disebabkan oleh masalah atau ketumbuhan pada salur tersebut. Lain-lain aduan lazim tentang Cholecystitis termasuklah loya dan muntah-muntah. 

Ada juga yang mungkin mengalami demam, sakit teruk semasa menarik nafas yang dalam, serta kesakitan selama lebih daripada 8 jam, terutama selepas setiap hidangan. Anda boleh merawat keradangan pundi hempedu dengan membuang batu karang tesebut, yang boleh dilakukan dengan menggunakan sejenis asid hempedu. Asid hempedu ini dipanggil asid ursodeoxycholic (ursodiol), dan digunakan untuk membantu melarutkan batu karang kolesterol dan mengurangkan gejala-gejala masalah ini.

Bagaimanapun, rawatan ini hanya digunakan jika tiada tanda-tanda jangkitan seperti demam dan mengigil. Jika ianya disyaki sebagai jangkitan, antibiotik akan diberi terlebih dahulu. Membuang pundi hempedu melalui pembedahan biasanya dicadangkan oleh pakar perubatan, apatah lagi jika anda kerap mengalami keradangan pundi hempedu.

Pembedahan ini dikenali sebagai Cholecystectomy, yang menggunakan sama ada Laparoskopi (beberapa luka kecil), atau Laparotomy (pembedahan terbuka dengan insisi yang lebih besar) untuk membuang pundi hempedu. Tanpa rawatan yang sepatutnya akan membawa kepada Cholecystitis jangka panjang atau kronik, yang berlaku apabila pundi hempedu masih bengkak dalam jangka masa panjang, menyebabkan dinding pundi hempedu untuk menjadi tebal dan keras.

Jika anda ada masalah batu karang, cepat-cepatlah dapatkan rawatan. 🙂

 

 

Tanda-Tanda Anda Mungkin Kena Batu Karang

 • sakit di bahagian belakang dan bawah abdomen
 • sakit semasa nak membuang air
 • air kencing berwarna pink, merah atau coklat
 • rasa pening dan nak muntah
 • jadi demam jika sudah berlaku jangkitan kuman
 • kencing dalam jumlah yang sangat sedikit (seperti tak lawas)

 

Kalau agak-agak berlaku seperti tanda ini, teruslah ke hospital, jangan ingat tiada yang kronik maka ke klinik sahaja, akhirnya klinik pun suruh terus hantar ke hospital.

 

Cara Merawat Batu Karang Pada Hempedu, Pundi Kencing dan Pinggang Secara Semulajadi

 • amalkan ambil jus lemon, olive oil dan cuka epal.
 • ambil jus delima
 • ambil vitamin sumber magnesium
 • makan celery
 • amalkan jus daun selasih
 • jauhkan makanan berproses dan makanan segera.
 • jangan minum air berkarbonat

 

TETAPI! Ini semua memerlukan masa. Jika mahukan kesan yang lebih cepat, korang boleh cuba amalkan vitamin cadangan untuk masalah batu karang. Supplemen Shaklee yang paling popular untuk membantu mereka yang ada masalah batu karang, adalah Vivix.

 

Fungsi Setiap Vitamin Di Dalam Set Masalah Pundi Hempedu / Batu Karang

 

 

 1. Vivix : Mengimpak 4 mekanisma utama penuaan selular
 2. Lecithin : Mengemulsi kolesterol berlebihan menghalang batu karang
 3. Alfalfa Complex : Detoks
 4. Carotomax : Antioksidan
 5. B Complex : Metabolima kolesterol, hati & fungsi pundi hempedu
 6. Vitamin C : Kekurangan vitamin C menyebabkan batu karang
 7. Vitamin E : Mencegah lemak menjadi tengik
 8. Herb-Lax :  Membersihkan usus, detoks

 

TESTIMONI

 

 

 

 

 

BAGAIMANA NAK ORDER SET BATU KARANG SHAKLEE?

Jom dapatkan set batu karang ini, dan hadiahkannya kepada pasangan anda. 🙂

 

 

Pengedar Shaklee Bintulu, Sarawak.

 • Berminat nak beli produk Shaklee?
 • Berminat nak Join Ahli Shaklee?
 • 📱 Whatsapp: 011-3201 4534
 • ✉ Gmail: fatimahvitamin@gmail.com
  #pengedarshakleebintulu #ShakleeMalaysia #Shakleereadystock

Leave a Reply