Ketahui Masalah Kesihatan Anda Melalui Kuku

Anda sihat hari ini? Anda sedar tak, keadaan kesihatan anda boleh diketahui berdasarkan kuku anda.

Adakah anda tahu bahawa kuku dapat menceritakan bagaimana keadaan tubuh badan anda sama ada sihat atau tidak? Masalah yang berlaku kepada hati, paru-paru dan jaunting boleh ditunjukkan oleh kuku. Teruskan membaca untuk mengetahui apakah rahsia yang boleh diceritakan oleh kuku

kesihatan melalui kuku

1. Kuku yang pucat

Bila kuku kelihatan sangat pucat, ia adalah satu petanda penyakit yang serius seperti;
  • Anemia (kurang darah merah)
  • Saluran jantung tersumbat
  • Penyakit hati
  • Kekurangan nutrisi

2. Kuku Berwarna Putih

kuku putih

 

Jika permukaan kuku menjadi tersangat putih dengan galur-galur yang lebih gelap menunjukkan masalah dengan fungsi hati seperti hepatitis. Gambar ini menunjukkan kuku seorang penghidap jaundis, yang turut merupakan sejenis penyakit hati.

3. Kuku berwarna kuning

 

kuku kuning

Sebab paling utama kuku menjadi kekuningan ialah jangkitan fungus. Jika jangkitan ini lebih teruk kuku akan menebal dan menggerutu. Manakala, dalam sesetengah kes yang jarang berlaku, kuku yang kekuningan menggambarkan berlakunya penyakit thyroid yang teruk, penyakit paru-paru, diabetes ataupun psoriasis.

4. Kuku Kebiru-biruan

 

kuku

Ini adalah suatu petanda bahawa badan tidak mendapat bekalan oksigen yang mencukupi. Ia juga boleh menunjukkan kemungkinan berlakunya masalah paru-paru dan masalah jantung.

5. Permukaan Kuku tidak rata dan berbintik-bintik

 

kuku

Sekiranya permukaan kuku tidak rata dan seperti bertompok-tompok, ini petanda awal berlakunya arthritis. Biasanya warna kuku turut akan menjadi pudar dan kulit dibawah kuku akan kelihatan berwarna merah ke coklat.

6. Kuku pecah-pecah dan tercabut

 

kuku pecah

Kuku yang kering dan sentiasa terpecah-pecah sentisa dikaitkan dengan penyakit thyroid. Sekiranya kuku pecah dan tercabut berserta dengan warna kekuningan ini mungkin disebabkan jangkitan fungus.

7. Kuku dicelah membengkak

 

Sekiranya kulit decelah-celah kuku membengkak dan kemerahan ini menunjukkan berlakunya keradangan disebabkan jangkitan kuman.

8. Garisan gelap di atas kuku

 

Sekiranya terdapat garisan gelap di permukaan kuku, jumpalah doktor secepat mungkin. Kadang-kadang ini disebabkan oleh melanoma, sejenis kanser kulit.

Walaupun  perubahan yang berlaku kepada kuku manifestasi kepada kesihatan badan, namun perubahan ini biasanya bukan petanda awal yang akan berlaku.

Dan kebanyakan kekurangan yang berlaku terdapat kuku tidak berbahaya- bermakna tidak semua orang yang mempunyai kuku keputih-putihan menghidap hepatitis. Jadi, jumpalah doktor pakar kulit untuk mengetahui maklumat yang lebih jelas dan tepat.

Shaklee mempunyai Vivix bagi mengelakkan dan mengoptimumkan kesihatan anda. Mencegah kanser, mengelak hepatitis dan jangkitan kuman serta pelbagai penyakit kronik yamg lain.

Sumber: http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-nails-and-health

Pengedar Shaklee Bintulu, Sarawak.

  • Berminat nak beli produk Shaklee?
  • Berminat nak Join Ahli Shaklee?
  • 📱 Whatsapp: 011-3201 4534
  • ✉ Gmail: fatimahvitamin@gmail.com
  #pengedarshakleebintulu #ShakleeMalaysia #Shakleereadystock

Leave a Reply