BETUL KE DIET TANPA KARBOHIDRAT ITU BAHAYA?

Hari ni, saya nak berkongsi dengan anda, mengenai kurus tanpa karbohidrat. Info ni saya dapat dari majalah┬áRapi. ­čÖé

Tahu tak anda bahawa diet tanpa karbohidrat sebenarnya boleh membahayakan kesihatan.. Berikut adalah antara perkongsian oleh┬áketua unit dietitian – Pantai hospital kuala lumpur, Ms Wong Wen Yin.

 

 

1. Adakah baik jika seseorang itu berdiet dengan tidak mengambil nasi atau sebarang karbohidrat?

Ms Yin : Karbohidrat merupakan nutrien yang membekalkan tenaga untuk tubuh kita. Kita perlu mengambil sekurang-kurangnya 50-55% tenaga kita daripada sumber karbohidrat untuk memastikan badan berfungsi dengan baik. Jika seseorang tidak mengambil nasi ataupun sebarang karbohidrat, tenaga yang diperlukan oleh tubuh perlu diperoleh daripada sumber lain seperti sumber protein dan lemak.

Apabila pengambilan lemak dan protein berlebihan, keseimbangan nutrisi akan terganggu. Ini boleh menjejas kesihatan tubuh dan mungkin menyebabkan masalah kesihatan seperti hiperlidemia (tinggi kolesterol atau trigliserida), hiperucemia (tinggi asid urik) dan sebagainya. Jadi, cara berdiet tanpa sebarang karbohidrat adalah tidak disarankan memandangkan ia boleh menjejaskan kesihatan.

 

2. Jika seseorang itu tidak mengambil nasi, apakah makanan yang boleh menggantikan nasi demi diet yang dilakukan?

 

Ms. Yin: Jika seseorang tidak mengambil nasi, sumber karbohidrat yang membekalkan tenaga boleh diperolehi daripada oat, roti, mihun, mi, kuey teow, biskut, ubi-ubian (ubi kentang, ubi keledek, keladi dan sebagainya). Pilihlah sumber yang tinggi serat untuk makanan ini.

 

3. Sesetengah orang sanggup mengambil makanan lain tetapi langsung tidak menyentuh nasi. Adakah ia membantu diet?

Ms. Yin: Jika seseorang tidak mengambil nasi tetapi mengambil makanan lain, ada kemungkinan besar beratnya tidak turun juga. Ini sangat bergantung pada jenis makanan yang diambil untuk menggantikan nasi. Jika makanan yang diambil sebagai gantian adalah tinggi kalori (berbanding dengan nasi), maka berat badan akan naik.

Sebagai contoh:

  • Satu cawan nasi = seketul ayam bakar tanpa kulit + sawi tumis air = 270 kcal
  • Jika hidangan ini digantikan dengan makanan lain: 3 ketul karipap = 380 kcal.

Di sini, jumlah pengambilan kalori telah meningkat dan ini akan menyebabkan kenaikan berat badan. Maka dalam senario ini, cara pemakanan ini tidak dapat membantu langsung.

 

4. Senaman terbaik untuk mereka yang langsung tidak mengambil nasi. Baik buruknya?

Ms Yin: Nasi adalah sumber karbohidrat yang membekalkan tenaga. Tidak salah jika seseorang itu tidak mahu mengambil nasi langsung jika dia masih mengekalkan diet yang seimbang dengan komposisi diet: karbohidrat 50-55%, Protein 15-20%, Lemak 25-305.

Ini bermaksud seseorang itu masih mengambil makanan berkarbohidrat seperti oat, roti, kentang, pasta, mihun, biskut dan sebagainya bersama dengan sumber protein seperti ikan, ayam, tofu. Tidak ada baik atau buruk jika seseorang itu tahu cara untuk seimbangkan dietnya apabila nasi diabaikan.

 

ADA TAK SUPPLEMEN SHAKLEE UNTUK KURUSKAN BADAN TANPA PERLU LAKUKAN DIET KARBOHIDRAT?

Ya!. Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan dengan selamat, tanpa perlu melakukan sebarangg diet bahaya, boleh je kalau ambil vitamin seperti berikut.

 

Klik untuk belian atas talian

 

TESTIMONI SET KURUS SHAKLEE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pengedar Shaklee Bintulu, Sarawak.

  • Berminat nak beli produk Shaklee?
  • Berminat nak Join Ahli Shaklee?
  • ­čô▒ Whatsapp: 011-3201 4534
  • Ôťë Gmail: fatimahvitamin@gmail.com
  #pengedarshakleebintulu #ShakleeMalaysia #Shakleereadystock

Leave a Reply