Bahaya Penyakit TB Boleh Bawa Kematian

Assalamualaikum,Pernah tak anda mendengar penyakit Tuberculosis atau nama singkatan yang paling popular saya rasa, iaitu TB atau Batuk Berterusan?

Pertama kali saya mendengar penyakit TIBI ni, semasa saya kecil. Sebab masa tu, arwah nenek saya didiagnosis mengidap penyakit TIBI ni. Mula-mula saya ingatkan TIBI atau Batuk ini adalah penyakit biasa sahaja, dan tidak akan berjangkit pun. hehe

Sebelum ini, saya hanya mengambil ringan je bahaya penyakit TIBI atau Batuk. Tetapi, selepas saya join Shaklee, banyak penyakit yang saya pelajari dan ketahui.Dengan ini saya ingin berkongsi tentang beberapa penyakit yang sering kita anggap sama seperti sakit demam biasa.  Antara penyakit agak baru bagi saya adalah TB. Jadi, dengan ini, saya ingin berkongsi dengan anda, semoga ia dapat memberi manfaat kepada kita. Insha Allah. 🙂

tuberculosis

 

 

Apakah Itu Tuberculosis?

 

tuberculosis

TIBI adalah penyakit berjangkit yang serius. Ia selalunya menyerang peparu. Ia disebarkan daripada seorang individu kepada individu yang lain melalui titisan kecil yang terbebas di udara. Bagaimanapun, kebanyakan daripada individu yang dijangkiti bakteria penyebab TB tidak selalunya menunjukkan simptom-simptom jangkitan.

Penyakit TIBI boleh mengundang bahaya kepada pesakit, jika pesakit terlambat mendapatkan rawatan daripada Pakar Kesihatan. Jika ada masalah batuk berterusan, segeralah berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan pemeriksaan serta rawatan susulan.

Rawatan Awal Dapat Mencegah Anda Dari Kematian

Simptom-Simptom Tuberculosis

Walaupun badan kita mungkin dijangkiti bakteria penyebab TB, sistem immuniti kita selalunya akan bertindak pantas bagi menghalang penyakit ini daripada menjangkiti sistem badan kita. Oleh sebab itu, doktor lazimnya akan mengelaskan dua jenis penyakit TB melalui beberapa perbezaan:

  1. TB Tidak Aktif (Latent TB) : dalam keadaan ini, anda sebenarnya dijangkiti TB tetapi bakteria penyebab TB yang berada dalam badan anda bersifat tidak aktif dan anda tidak akan menunjukkan simptom-simptom jangkitan TB.TB Tidak Aktif tidak berupaya untuk merebak.
  2. TB Aktif (Active TB) : dalam kondisi ini, jangkitan TB menyebabkan penyakit dan berupaya untuk merebak.

 

Tanda-tanda dan simptom TB Aktif termasuk :

 • Hilang berat badan secara tiba-tiba
 • Keletihan
 • Demam
 • Berpeluh di waktu malam
 • Merasa sejuk
 • Hilang selera makan

TB selalunya menyerang peparu. Diantara tanda-tanda jangkitan TB pada peparu adalah :

tuberculosis

 • Batuk yang berterusan selama 3 minggu atau lebih
 • Batuk berdarah
 • Sakit dada semasa bernafas atau semasa batuk

TB juga boleh menjangkiti organ- organ dan bahagian lain dalam badan kita (contoh : buah pinggang, otak, tulang belakang). Apabila TB menjangkiti organ lain selain daripada peparu, symptom dan tanda yang ditunjukkan adalah berbeza. Sebagai contoh :

 • TB Buah Pinggang – kencing berdarah,
 • TB Tulang Belakang – sakit belakang.

 

Rawatan untuk penyakit TIBI Yang Ada Di Malaysia

Terdapat empat jenis ubat yang khas yang sering digunakan untuk merawat penyakit Tibi. Ubat-ubat itu ialah:
 • Rifampicin (RIF)
 • Isoniazid (INH)
 • Pyrazinamide (PZA)
 • Ethambutol (EMB)
Rawatan biasanya mengambil masa sekurang-kurangnya enam bulan walaupun pesakit berasa sihat dalam tempoh berkenaan. Pada dua bulan pertama, pesakit diberi rawatan rapi dimana ia dikehendaki memakan ubat setiap hari yang disaksikan oleh Pengamal Perubatan (Doktor) atau orang lain yang dilantik sebagai penyelia.
Kemudian pada empat bulan seterusnya ia dikehendaki memakan ubat tiga kali seminggu, juga dibawah penyeliaan. Jika rawatan ini diikuti secara tetap, pesakit berkenaan boleh di sembuhkan.

 

Vitamin Cadangan Untuk Membantu Mengurangkan Masalah TB

Jika anda berminat untuk mencuba vitamin Shaklee, berikut adalah antara beberapa vitamin yang boleh anda cuba. Namun, suka untuk saya ingatkan, setiap pengambilan vitamin berikut, pastikan anda merujuk kepada doktor yang merawat anda dan dapatkan nasihat mereka terlebih dahulu. Mungkin ada sesetengah vitamin yang saya cadangkan, tidak sesuai untuk anda.

 

tuberculosis

 

Jika anda ingin mencuba satu sahaja terlebih dahulu, Vivix adalah antara vitamin yang paling saya rekomenkan kepada anda.

 1. Vivix: Mengimpak 4 mekanisma utama penuaan selular
 2. Nutriferon : Mempertingkatkan sistem imun
 3. Vita C : Memperkukuhkan respon imun
 4. Garlic : Antibiotik, merangsang fungsi imun
 5. Carotomax : Penting untuk pemulihan paru-paru
 6. Omega Guard : Memperbaiki tisu paru-paru
 7. Vitamin E : Melindungi tisu peparu & membekalkan oksigen kepada sel
 8. Zinc : Menggalakkan fungsi imun & fungsi pemulihan

 

TESTIMONI

testimoni tibi shaklee

 

testimoni tibi shaklee

 

Nak beli Set TB Shaklee? Klik DI SINI.

 

Pengedar Shaklee Bintulu, Sarawak.

 • Berminat nak beli produk Shaklee?
 • Berminat nak Join Ahli Shaklee?
 • 📱 Whatsapp: 011-3201 4534
 • ✉ Gmail: fatimahvitamin@gmail.com
  #pengedarshakleebintulu #ShakleeMalaysia #Shakleereadystock

Leave a Reply