5 Sebab Kenapa Makan Vitamin Shaklee Tak Berikan Kesan

Fatim yakin, pasti ramai yang dah mengambil vitamin Shaklee, ada yang memberi kesan seperti yang mereka inginkan. Bahkan, mereka mendapat kesan sampingan yang membuatkan mereka gembira sangat.

Antaranya ialah, mereka yang ambil set ibu menyusu. Tujuan mereka ambil set ibu menyusu, adalah untuk membantu mengatasi masalah susu merundum. Tapi, kesan sampingan yang mereka dapat pulak adalah berat badan turun, kulit pula semakin lembut dan semakin cerah. Wah.. bestkan..

Bukan diaorang je, ramai lagi yang mengalami kesan sampingan yang membuatkan mereka tak sabar-sabar nak beli semula, jika vitamin yang mereka ambil dah habis.

Tetapi, tidak kurang juga, ada yang mengalami rasa kecewa kerana tidak mengalami perubahan seperti yang di harapkan. Tengok kawan ambil vitamin yang sama, perubahan begitu memberangsangkan, tetapi dia pulak sebaliknya.

Adakah anda juga sedang mengalami masalah yang sama? Jika anda mengalami masalah yang sama, fatim nak kongsikan beberapa punca, yang mungkin menyumbang kepada ketidakberkesanannya vitamin yang anda ambil.

Namun, ingat yer.. Vitamin yang tidak berkesan, mungkin juga antara tanda kepada healing crisis.

 

kenapa vitamin shaklee tidak berkesan

 

5 Punca Kenapa Makan Vitamin Shaklee Tidak Berkesan

1. Tak suka minum air putih

 

minum air

Anda tidak suka mengamalkan minum air putih sekurang-kurangnya 3 Liter sehari. Tabiat ini adalah kerana, anda lebih sukakan minuman yang berwarna dan berperisa.

Tahukah anda? – Air manis boleh meningkatkan kepekatan darah dan ia boleh menyebabkan kegemukan

Saranan – Pengambilan air putih yang mencukupi setiap hari bagi membantu penyerapan vitamin dengan lebih baik. Minum air putih yang di masak, sekurang-kurangnya 3L sehari.

 

2. Makan Vitamin secara banyak sekaligus pada satu masa 

vitamins

Jika anda seorang yang gemar mengambil vitamin dengan kuantiti yang banyak sekaligus, hanya disebabkan anda risau anda akan terlupa untuk mengambilnya pada masa lain, sebaik-baiknya anda berhentikan tabiat sebegini. Kebanyakkan orang, sangat suka mengambil dengan kuantiti yang banyak sebelum tidur.

Tahukah anda? – Pengambilan vitamin dengan banyak sekaligus boleh meningkatkan kepekatan darah kita hanya pada masa tertentu, lebih-lebih lagi pengambilan sebelum tidur. Sedangkan pada masa ini, anda kurang mengambil air bagi membantu penyerapan khasiat vitamin yang telah anda ambil.

Saranan – Sebaik-baiknya, bila anda membeli vitamin, anda dapatkan jadual pengambilan vitamin yang sesuai untuk anda melalui Perunding Kesihatan Vitamin anda atau farmasi tempat anda membeli vitamin tersebut. Bincangkan waktu yang boleh dan sesuai untuk anda. Ini adalah untuk mengelakkan daripada buah pinggang anda terbeban kerana tabiat anda mengambil vitamin yang banyak sekaligus pada masa yang tertentu sahaja.

 

3. Elakkan pengambilan vitamin (supplemen) bersama ubat

Sekiranya anda sedang berada dalam pemantauan doktor dan anda telah bercadang untuk mengambil vitamin pada masa yang sama, elakkan daripada mengambil kedua-duanya secara serentak.

Tahukah anda? – Pengambilan ubat dan vitamin secara serentak, boleh menimbulkan kecelaruan dalam tubuh anda dan ia boleh menyebabkan gangguan pada penyerapan yang baik untuk kedua-duanya.

Saranan – Cuba sediakan jadual pengambilan ubat dan vitamin yang anda ambil bagi mengelakkan pengambilan serentak berlaku. Jika anda mengambil ubat yang doktor sebelah pagi, anda boleh mengambil vitamin pada sebelah malam. Namun, jika anda perlu mengambil kedua-duanya secara berturutan, jadi, anda boleh amalkan vitamin selepas 2-3 jam selepas anda mengambil ubat yang disarankan oleh doktor anda.

4. Pengambilan Kafein dalam diet harian

 

air kopi

Bagi yang sangat menggemari minuman berkafein dalam diet harian sebagai pemberi tenaga semasa bertugas, adalah sangat sukar untuk berhenti dari mengambilnya. Malahan, ada yang mengambilnya dengan kuantiti yang banyak bagi mengelakkan rasa mengantuk semasa bertugas waktu malam.

Tahukah anda? – Pengambilan minuman berkafein boleh mengganggu penyerapan nutrisi vitamin yang anda ambil. Bila anda mengambilnya dengan kuantiti yang tinggi secara berterusan, ia boleh menyebabkan berlakunya pembaziran pada khasiat vitamin yang di ambil. Malahan, kesan yang anda impikan, tidak akan dapat diperolehi, di sebabkan minuman berkafein ini. Malahan, pengambilan vitamin dengan minuman berkafein dan bukannya air putih, boleh menyebabkan kerosakan vitamin yang anda ambil.

Saranan – Jika anda gemar mengambil kopi atau teh, 3 cawan sehari, kurangkan secawan sehari. Jadikan ia sebagai amalan, sehingga anda boleh berhenti mengambilnya dan melupakan minuman kegemaran anda ini. Pengambilan Vitamin tanpa minuman kegemaran anda ini, akan membuatkan anda lebih bertenaga dan ceria sepanjang hari.

 

5. Pengambilan vitamin tanpa ilmu yang betul

Pengambilan vitamin adalah penting untuk tubuh kita. Namun, jika anda mengambilnya tanpa ilmu, seperti mengambilnya serentak, sedangkan ia tak boleh serentak, adalah sangat merugikan.

Tahukah anda? 

 • Vita-Lea tidak boleh diambil serentak dengan air susu. Ini boleh menyebabkan gangguan penyerapan zat besi yang terkandung di dalam Vita-Lea.
 • Vitamin E tidak boleh diambil serentak dengan Alfalfa Complex, kerana alfalfa boleh menyebabkan gangguan penyerapan vitamin E.
 • Alfalfa dan Vitamin E tidak disarankan untuk ibu mengandung, kerana ia boleh mengakibatkan risiko keguguran di awal kehamilan.
 • Vitamin E dan GLA Complex tidak boleh diambil serentak kerana ia boleh mengganggu penyerapan nutrisi antara kedua-duanya.

Saranan – Adalah penting semasa anda membuat keputusan untuk membeli vitamin dan memastikan beberapa perkara berikut diambil kira,

 • Vitamin HALAL
 • Vitamin SEMULAJADI
 • Vitamin mempunyai Sijil KKM yang sah atau logo hologram dari KKM pada botol yang anda beli
 • Vitamin SELAMAT

 

**Kesimpulannya, anda mesti memilih Perunding Vitamin Anda dengan bijak iaitu,

 • Seorang Perunding SAH yang telah dilantik oleh SHAKLEE
 • Seorang Perunding yang boleh MEMBIMBING anda untuk memilih Vitamin yang sesuai untuk anda
 • Seorang Perunding yang akan memberi TIPS & JADUAL PENGAMBILAN  VITAMIN yang betul

 

 

Pengedar Shaklee Bintulu, Sarawak.

 • Berminat nak beli produk Shaklee?
 • Berminat nak Join Ahli Shaklee?
 • 📱 Whatsapp: 011-3201 4534
 • ✉ Gmail: fatimahvitamin@gmail.com
  #pengedarshakleebintulu #ShakleeMalaysia #Shakleereadystock

Leave a Reply