10 Perbuatan Yang Anda Perlu Elakkan Semasa Guna Facebook

perkara yang perlu di elakkan jika guna facebook

 

Jom kenal pasti 10 perkara yang tidak sepatutnya kita kongsikan di facebook. 🙂

1. Status mengatakan anda seorang diri di rumah atau kerja lebih masa di pejabat. Bukan itu saja, malah anda siap beritahu berapa lama anda berseorangan. Bahaya betul, manalah tahu ada seseorang sedang memerhati anda dan akan mengambil kesempatan selepas membaca status anda.

2. Gambar helaian dokumen sulit seperti penyata akaun. Bukan sahaja anda bakal dituduh ‘suka menunjuk’, tanpa sedar anda juga sebenarnya mendedahkan butiran peribadi yang tak sepatutnya diketahui orang lain.

3. Upload gambar ‘terlampau’, walaupun hanya orang tertentu saja yang boleh melihatnya. Bayangkan jika mereka sebarkan foto tersebut.

4. Merungut perihal kerja walhal majikan anda juga ada dalam senarai teman anda di FB. Ia pasti akan menjejaskan reputasi kerjaya anda.

5. Syok sendiri. Anda suka ‘like’ dan komen pada gambar atau status anda sendiri.

6. Beri pandangan peribadi mengenai perkara yang menyentuh sensitiviti teman FB kamu yang berlainan bangsa dan agama.

7. Katakan sesuatu yang belum pasti seperti ‘saya dapat kereta mewah bulan depan”, malangnya pihak bank tak luluskan pinjaman anda.

8. Status marah anda. Walau sedang ‘panas’, elak luahkannya di FB. Ada potensi untuk orang yang tak berkenaan pula yang terasa. Anda juga akan di lihat sebagai ‘minah baran’.

9. Butiran lengkap seperti nombor telefon dan alamat rumah. Anda memudahkan penjahat merancang sesuatu yang tidak baik.

10. Jawapan telus. Apa sahaja yang ditanya, anda pasti akan jawab, termasuklah angka gaji. Anda mesti bijak rahsiakan sesetengah perkara di laman web sosial ya!.

 

Pengedar Shaklee Bintulu, Sarawak.

  • Berminat nak beli produk Shaklee?
  • Berminat nak Join Ahli Shaklee?
  • 📱 Whatsapp: 011-3201 4534
  • ✉ Gmail: fatimahvitamin@gmail.com
  #pengedarshakleebintulu #ShakleeMalaysia #Shakleereadystock

Leave a Reply