Risiko Serangan Jantung Mengejut Bila Arteriosclerosis Berlaku Pada Saluran Darah

 

 

Apakah itu Arteriosclerosis?

Arteriosclerosis ( juga dikenali sebagai pengerasan arteri), merupakan endapan plak lemak dan kolesterol di dalam arteri. Ia dikenali juga sebagai (arteriosclerotic vascular disease or ASVD.)

Arteriosclerosis adalah istilah umum yang menerangkan mengenai pengerasan atau kehilangan keanjalan arteri besar atau sederhana. Dalam bahasa Greek, arteria bermaksud arteri, sclerosis pula bermaksud pengerasan.

 

 

Risiko Usia Terkena Arteriosclerosis

Tahu tak anda, bahawa penyakit ini boleh muncul pada usia awal kanak-kanak. Malahan, ia juga mungkin berlaku pada bayi baru lahir. Pemeriksaan awal pada kanak-kanak sangat membantu untuk mengesan kehadiran penyakit kardiovaskular ini.

Kebiasaanya, arteriosclerosis bermula sebagai lapisan nipis jalur-jalur putih di dinding arteri (biasanya disebabkan oleh sel-sel darah putih) dan ia berkembang dari sana.

Menurut Amerika Syarikat, pada tahun 2004, kira-kira 66% daripada lelaki dan 47% wanita, gejala pertama penyakit jantung arteriosclerosis adalah serangan jantung atau kematian jantung secara tiba-tiba.

 

Penyebab Umum Dan Perangsang Berlakunya Arteriosclerosis

Penyakit Arteriosclerosis  ini, boleh di elak, dengan cara memperbaiki gaya hidup anda.

  1. Tekanan darah tinggi (140/90 mm Hg atau lebih tinggi)
  2. Peningkatan lipid darah (misalnya, kolesterol atau trigliserida atau keduanya)
  3. Merokok
  4. Obesiti
  5. Gaya Hidup dan pola makan
  6. Stress atau emosional

 

SUPPLEMEN YANG SESUAI UNTUK ATASI MASALAH PENYUMBATAN SALURAN DARAH

Jika anda ada masalah berlakunya arteriosclerosis, anda perlu ketahui apakah punca ia berlaku. Adakah ia di sebabkan oleh tekanan darah tinggi, kolesterol ataupun sebab cara hidup anda yang tidak sihat.

Jika ia berpunca dari cara hidup, anda perlu berubah sekarang. Jangan tunggu esok atau lusa. Sebab, proses arteriosclerosis ini sedang berlaku. Risiko untuk mendapat serangan jantung tiba-tiba adalah sangat tinggi.

Jika ia berpunca dari masalah kesihatan seperti tekanan darah tinggi atau kolesterol, selain mengubah gaya hidup untuk jadi lebih sihat, setiap ubat yang doktor beri, jangan lupa amalkan.

Untuk supplemen Shaklee, anda boleh pilih, samada nak ambil Set Tekanan Darah Tinggi atau Set Kolesterol Tinggi.

 

 

Pengedar Shaklee Bintulu, Sarawak.

  • Berminat nak beli produk Shaklee?
  • Berminat nak Join Ahli Shaklee?
  • 📱 Whatsapp: 011-3201 4534
  • ✉ Gmail: fatimahvitamin@gmail.com
  #pengedarshakleebintulu #ShakleeMalaysia #Shakleereadystock

Leave a Reply