Ketahui Bagaimana Resistensi Insulin Boleh Tinggikan Tekanan Darah

Sangat sedikit orang yang ambil tahu bahawa penyakit resistensi insulin atau kencing manis, sebagai penyebab tekanan darah tinggi. Ramai yang beranggapan, tekanan darah menjadi tinggi kerana ubat kencing manis. Jangan terkejut, jika ada pesakit kencing manis yang sanggup berhenti ambil ubat hospital kerana “kononnya” ia boleh buat penyakit lain datang.

Tahu tak anda, anggapan tersebut sebenarnya adalah satu kesilapan yang paling besar. Sebab bila anda berhenti ambil ubat kencing manis, risiko untuk mendapat penyakit kronik lain akan semakin tinggi, termasuklah tekanan darah tinggi.

kencing manis darah tinggi

 

 

RESISTENSI INSULIN BUATKAN TEKANAN DARAH TINGGI

Resistensi ini merujuk kepada tubuh yang tidak dapat memberi tindak balas kepada hormon insulin dengan baik, menyebabkan tubuh tidak dapat menyerap gula dalam darah untuk di jadikan sebagai tenaga atau lemak simpanan.

Pesakit ini akan berisiko untuk menghasilkan insulin lebih banyak daripada apa yang tubuh perlukan sehingga penyerapan glukosa menjadi tidak berkesan. Akibatnya, gula dalam darah akan menjadi semakin meningkat.

 

Metabolisme Lemak Terganggu Kerana Glukosa Tinggi

Bila ia berlaku, ia menjadi penyebab kepada tekanan darah tinggi, kerana ia mengganggu metabolisme lemak serta meningkatkan kolesterol dan trigliserida.

Akibatnya, pesakit mengalami peningkatan lemak tubuh dan diabetes.

Penggumpulan lemak dalam tubuh boleh mengganggu fungsi saraf termasuk signal yang mengawal tekanan darah. Kesannya, jantung terpaksa bekerja keras untuk mengepam darah.

Resintensi insulin membuatkan kadar garam dan kalium menjadi tidak seimbang dan boleh meningkatkan tekanan darah, serta kalsium dan magnesium yang menyebabkan penyempitan arteri.

Akibatnya, tekanan darah semakin naik dan merisikokan penyakit jantung.

 

KESIMPULAN

Jika anda ada masalah kencing manis, kawallah gula dalam darah agar tidak semakin tinggi dengan mengamalkan cara hidup yang sihat. Cubalah untuk mendapatkan nutrisi penting yang boleh membantu untuk kawal dan menurunkan bacaan gula dalam darah daripada kekal tinggi. Ini kerana, kencing manis boleh menyebabkan pelbagai organ menjadi rosak.

 

set kencing manis shaklee
Untuk membeli set kencing manis shaklee, anda boleh whatsapp saya di 016-8369246 atau boleh beli secara online di SINI

 

 

Pengedar Shaklee Bintulu, Sarawak.

  • Berminat nak beli produk Shaklee?
  • Berminat nak Join Ahli Shaklee?
  • 📱 Whatsapp: 011-3201 4534
  • ✉ Gmail: fatimahvitamin@gmail.com
  #pengedarshakleebintulu #ShakleeMalaysia #Shakleereadystock

Leave a Reply