7 Petua Kecantikan Luaran Semulajadi

Untuk menjaga kecantikan luaran, banyak tips yang boleh anda cuba. Mana yang berguna dan berkesan pada anda, cubalah buat secara konsisten. Namun begitu,  untuk membuatkan kecantikan luaran bertahan, cubalah untuk amalkan tips yang bagus untuk kecantikan dalaman.

Bak kata orang, apa yang kita makan, itulah yang akan kelihatan pada luaran kita. Samalah macam kalau kita makan makanan yang banyak bawang putih, bau bawang itu akan terbau bila kita berbual walaupun kita makan 2-3 jam yang lepas.

Namun, yang paling teruk jika apa yang kita makan, boleh beri kesan pada kecantikan kulit. Kalau banyak makan fast food, maka kita boleh nampak kesan pada badan, di mana otot kulit tidak tegang. Ia akan nampak menggeleber. Sangat berbeza kalau kita makan makanan yang ada diet seimbang dan sihat.:)

 

#1. Kulit Terbakar

Kulit yang terbakar kerana sinaran cahaya matahari terjadi lebih cepat ketika anda mendaki gunung berbanding anda bersantai di tepian pantai. Dikatakan 20% lebih banyak radiasi UV pada ketinggian 5000 kaki berbanding di permukaan kulit.

#2. Cegah Selulit

Menurut Bronwyn Hewitt, untuk terapi selulit sebelum mandi, gosoklah kulit terutamanya di bahagian paha dan lengan atas mengikut arah aliran darah ke jantung. Lakukan 10-20 gosokkan untuk melancarkan pengaliran darah dan sistem limpa.

#3. Kosmetik Dengan SPF

Leslie Baumann, pengarah dermatologi kosmetik Miller School of Medicine di University of Miami, mengingatkan supaya anda tidak hanya menggunakan kosmetik yang mempunyai krim sunblock sahaja kerana SPF yang ada di dalamnya tidak begitu berkesan dalam melindungi kulit. Sebaliknya gunakan pelindung suria yang sebenarnya.

#4. Kulit Cantik Dengan Susu

Menurut David Bank, pakar kulit dari Mount Kisco New York, susu mampu mengurangkan kedutan pada kulit kerana ia mengandungi protein, lemak, asid amino dan vitamin A.

 

#5. Atasi Masalah Kulit Kusam Dengan Kulit Buah

Eksfoliasi – timbunan kulit mati di bahagian atas kulit perlu dilupuskan untuk menyerlahkan warna dan kulit hidup yang sebenar dengan cara eksfoliasi berkala. Guna cara yang semulajadi menggunakan buah-buahan yang mengandungi asid alfa hidroksil seperti betik nenas dan aprikot. Potong kecil-kecil, lumatkan, ratakan dimuka, biar 20 min dan bilas. Lakukan 2 hari sekali.

 

#6 : Gunakan pelembap yang mengandungi kolagen, vitamin C dan Vitamin E

 

 

#7 : Hidrasi kulit-apabila air kurang dalam badan, kulit akan kelihatan kering dan kusam. Pastikan minum air putih 8 gelas sehari bagi memastikan hidrasi kulit pada paras optima supaya kult lebih lembut berseri.

 

 

TESTIMONI SET KECANTIKAN SHAKLEE

 

 

 

 

 

 

Pengedar Shaklee Bintulu, Sarawak.

  • Berminat nak beli produk Shaklee?
  • Berminat nak Join Ahli Shaklee?
  • 📱 Whatsapp: 011-3201 4534
  • ✉ Gmail: fatimahvitamin@gmail.com
  #pengedarshakleebintulu #ShakleeMalaysia #Shakleereadystock

Leave a Reply