10 Panduan Agar Rambut Sihat Dan Tidak Bercabang

Setiap wanita, sangat sayangkan rambut. Tidak kira, wanita yang bertudung atau pun tidak, risiko untuk mengalami kerosakan rambut tetap ada. Sebab itu, tidak hairanlah begitu banyak jenis syampu yang  di reka khas untuk mereka yang bertudung sekarang.

Namun begitu, penggunaan syampu sahaja tidak mencukupi, jika tidak kena pada cara penjagaan. Jadi hari ni, saya nak kongsikan 10 tips bagi membantu agar anda mempunyai rambut yang sihat dan menarik. 🙂

 

 

#1. Rambut Yang Kerap Di Potong Tidak Akan Lebih Tebal

Kerap kali kita beranggapan bahawa, rambut akan lebih sihat dan tebal jika rambut lebih kerap di potong. Hakikatnya, anggapan ini adalah silap. Namun begitu, jika anda mempunyai masalah rambut bercabang, memotong rambut sangat membantu.

 

#2. Warna Rambut Membuatkan Rambut Lebih Mudah Bercabang

Mewarnakan rambut sesuka hati dan tidak menjaga ia dengan baik, membuatkan rambut anda berisiko untuk bercabang pada bahagian hujungnya.

 

#3. Rambut Mudah Kering Bila Terlalu Kerap Di Cuci

Perbuatan yang kerap mencuci rambut setiap hari, tanpa menggunakan bahan perapi (conditioner), akan membuatkan rambut lebih cepat kering.

 

#4. Syampu tidak mempengaruhi perubahan warna rambut

Mungkin ada yang perasan, terdapat perubahan pada warna rambut selepas menggunakan syampu yang tertentu. Tahu tak anda, syampu tidak akan mempengaruhi warna rambut. Rambut anda berubah warna mungkin ia petanda pengambilan zat yang tidak seimbang untuk menjadikan agar rambut lebih sihat. Mungkin jika ia disebabkan oleh faktor genetik atau faktor hormon yang turut mempengaruhinya.

 

#5. Penggunaan perapi tidak berkesan

Perapi berfungsi untuk menjadikan rambut lebih lembut dan mudah di atur. Ia biasanya di gunakan selepas selesai rambut di cuci. Dan di biarkan untuk beberapa minit sebelum di bilas. Jika di biarkan terlalu lama, fungsi perapi untuk membuatkan rambut lebih mudah di atur, lebih bersinar tidak akan berada di tahap optimum.

 

#6. Cabut Uban Tidak Akan Membuatkannya tumbuh lagi banyak

Ada juga orang rasa risau untuk mencabut uban, sebab takut ia akan membuatkan uban menjadi semakin banyak. Jika anda masih muda dan sudah beruban, mungkin uban itu berlaku sebab faktor genetik atau pun di sebabkan pengambilan zat yang tidak seimbang.

 

#7. Tidur dengan rambut basah penyebab masalah kelemumur

Rambut yang bermasalah adalah di sebabkan kerana anda tidak mementingkan kesihatan rambut. Jika rambut tidak di bersihkan sampai berhari-hari, ia akan membuatkan kulit kepala menjadi berminyak dan membuatkan masalah kelemumur akan timbul

 

#8. Produk Dengan Label Semula Jadi Bebas Bahan Kimia

Adalah sangat sukar untuk menemui produk penjagaan kulit termasuk rambut, yang benar-benar bebas bahan kimia. Ini kerana, kita akan lebih tertarik pada syampu yang mempunyai buih yang banyak berbanding syampu yang tidak berbuih. Syampu yang mengandungi buih yang banyak, biasanya mengandungi bahan kimia yang bahaya untuk kesihatan lebih tinggi. Jika anda menemui syampu yang menyatakan ia bebas bahan kimia merbahaya, anda perlulah melakukan penyelidikan terlebih dahulu sebelum membuat keputusan untuk membeli

 

#9. Produk Di Spa Tidak Sama Seperti Di Pasaran.

Kebiasaannya, produk penjagaan rambut di spa di hasilkan secara khusus untuk memenuhi keperluan pelanggan, berbanding yang ada di pasaran yang bersifat secara general.

 

#10. Rambut nipis adalah lebih mudah rosak

Penggunaan sikat yang tidak sesuai ketika menyikat rambut, boleh merosakkan rambut dan membuatkannya bercabang. Lebih-lebih lagi jika anda memiliki rambut yang nipis. Menyikat dengan cara yang betul dapat membantu agar rambut lebih sihat dan tidak mudah rosak.

 

Untuk vitamin pula, anda boleh memilih vitamin yang sesuai untuk menyihatkan rambut, antaranya:

 

Klik untuk buat belian atas talian
  • Vitalea Iron Formula
  • B Complex
  • Energizing Soy Protein
  • Vivix
  • Zinc Plus

 

 

Pengedar Shaklee Bintulu, Sarawak.

  • Berminat nak beli produk Shaklee?
  • Berminat nak Join Ahli Shaklee?
  • 📱 Whatsapp: 011-3201 4534
  • ✉ Gmail: fatimahvitamin@gmail.com
  #pengedarshakleebintulu #ShakleeMalaysia #Shakleereadystock

 

 

 

Leave a Reply