Ketahui Kuantiti Susu Yang Bayi Perlukan

kuantiti susu yang bayi minum

 

Jika anda meneliti gambar di atas, anda boleh mendapati bahawa keperluan susu yang diambil oleh bayi adalah berkadaran pada usianya.. Jadi, sebagai ibu, anda tidak perlu risau, jika susu badan anda pada hari pertama mempunyai kuantiti yang sedikit.. Ini kerana, bagi bayi anda, ia sudah mencukupi dan membolehkannya kenyang … 😉

Namun, perlu diingatkan, keperluanya akan semakin meningkat, seiring dengan usianya yang juga bertambah dari hari ke hari…

 

Usia 1 hari

Bayi yang berusia sehari hanya memerlukan 5-7ml susu ibu atau setengah hingga sesudu makan bagi setiap sesi penyusuan. Pada usia ini saiz perutnya hanya sebesar biji kacang keras.

 

Usia 3 hari

Di usianya 3 hari pula , bayi memerlukan kira-kira 22-27ml bagi setiap sesi penyusuan. Bagi keperluan sehari pula dia memerlukan antara 200ml hingga hampir segelas air. Saiz perut bayi cuma sebesar buah ceri atau anggur ukuran sederhana.

 

Usia 1 minggu

Bayi yang berusia 1 minggu pula dianggarkan memerlukan susu ibu diantara 45-60ml bagi setiap sesi penyusuan. Dalam tempoh sehari, dia mampu menghabiskan kira-kira 400-600ml atau satu setengah gelas air. Memandangkan growth spurt bayi semakin meningkat, jadi akan berlaku beberapa perubahan pada corak tidur dan penyusuannya. Hal ini terjadi dari perkembangan fizikal dan otaknya.

 

Usia 1 bulan

Apabila bayi mencecah usia  1 bulan, keperluan penyusuannya mula meningkat. Dia memerlukan kira-kira 80-150ml susu ibu sekali penyusuan. Di bulan pertama dia akan menyusu 8-12 kali sehari atau setiap satu setengah hingga tiga jam sekali mengikut permintaannya.

Pada usia ini juga bayi sudah semakin mahir menyusu malah anda sendiri terutamanya yang baru bergelar ibu tidak lagi kekok untuk meyusukan si manja dengan selesa. Sekiranya anda akan kembali bekerja dalam tempoh terdekat, ini merupakan masa yang sesuai untuk memulakan latihan memerah, memberi susu ibu perahan dan menyimpan stok bagi kegunaan bayi ketika Ibu berpisah sementara dengannya nanti.

 

Usia 6 bulan

Ketika ini, bayi Ibu  sudah mula boleh diperkenalkan dengan makanan pejal namun penyusuan susu ibu masih perlu diperlukan bagi mengimbangi keperluan zat pemakanannya.

Perlu ibu ingat bahawa makanan pejal yang diberikan bukanlah makanan utamanya diusia ini. Jadi susu ibu masih perlu diberikan seperti kelazimannya. Pada usia ini bayi memerlukan sekitar 720ml susu dalam tempoh sehari.

Ibu digalakkan untuk menggunakan susu ibu perahan ketika menyediakan makanan pejal bayi. Ibu boleh campurkan dalam makanan bayi. Oleh itu rasa makanan pejal yang diberikan kepada bayi lebih kurang sama dengan susu ibu.

Di usia tujuh bulan pula, keperluan susu ibu terus meningkat sehingga 875ml iaitu kira-kira 93% jumlah keseluruhan keperluan zat pemakanan si manja.

 

Usia 12 bulan

Dalam 11 bulan ke atas, keperluan susu ibu oleh si cilik mula berkurangan kepada sekitar 550ml sehari. Pada hari ulang tahun kelahirannya anak Ibu semestinya sudah biasa dengan makanan disajikan kepada orang dewasa.

Oleh yang demikian, Ibu perlu pastikan rutin pemakanan sehariannya adalah pelbagai agar semua zat makanan yang patut diterimanya adalah seimbang.

bayi

Jadi, Ibu tak perlu bimbang lagi kalau-kalau bayi tak cukup susu atau sering tertanya mengapa bayi Ibu menyusu sekejap sangat. Bayi bila kenyang akan melepaskan puting payudara Ibu dengan sendirinya. 😉

 

Pengedar Shaklee Bintulu, Sarawak.

  • Berminat nak beli produk Shaklee?
  • Berminat nak Join Ahli Shaklee?
  • 📱 Whatsapp: 011-3201 4534
  • ✉ Gmail: fatimahvitamin@gmail.com
  #pengedarshakleebintulu #ShakleeMalaysia #Shakleereadystock

Leave a Reply