5 PETUA HILANGKAN SAKIT RENGAT SELEPAS BERSALIN

Assalamualaikum,

Pernah dengar tak tentang sakit rengat selepas bersalin? Atau puan sedang mengalaminya sekarang?

Menurut kamus perbidanan. sakit rengat adalah di sebabkan darah yang terkumpul selama sembilan bulan di dalam merian bersama uri. Ia di gelar ‘darah bantal’.

Jika ia tidak keluar sekaligus semasa proses kelahiran, darah ini akan menjadi beracun di dalam rahim ibu. Saiz darah ini berbeza-beza iaitu daripada sebesar penumbuk sehingga saiz lebih besar dan bertekstur lembik.

Bagi ibu yang darahnya tidak habis keluar bersama uri, maka berisiko mendapat sakit rengat. Menurut bidan, rasa sakit rengat adalah sama seperti kesakitan kontraksi hendak melahirkan anak. Ketulan darah yang bergerak-gerak di dalam rahim ibu atau merian seolah-olah ada seorang bayi lagi yang perlu di keluarkan. Bagi ibu yang bersalin yang diberikan pil bom, maka sakit rengat ini akan lebih terasa, berbanding ibu yang bersalin normal tanpa ubat induce.

Sesetengah wanita mendapat sakit rengat selepas melahirkan anak pertama dan ada yang diserang rengat sebaik melahirkan anak kedua dan seterusnya.

Biasanya sakit rengat ini akan datang sesekali dan ada kalanya kerap. Sakitnya berbeza-beza antara seseorang dengan orang lain.

 

 

5 Petua Atasi Sakit Rengat Selepas Bersalin

1. Amalkan minum air rebusan herba dengan madu lebah amat di galakkan bagi membantu proses pengeluaran ‘darah bantal” dengan sempurna.

2. Sediakan segenggam daun terung mangga yang ditumbuk dengan tujuh hirisan kunyit untuk diambil patinya, dengan sukatan dua ruas jari manis. Minum selama tiga hari berlarutan atau sehingga sembuh.

3. Tumbuk halus kunyit hidup, campurkan bersama air asam jawa dan gula merah. Kacau rata dan minum. Boleh juga ditambah dengan telur ayam kampung. Minum selama tiga hari berlarutan atau sehingga sembuh.

4.  Guna sapuan minyak urut herba panas pada perut ibu dan disertakan tuaman menggunakan tungku batu atau botol berisi air panas. Ia bertujuan membantu pengeluaran ketulan darah beracun yang ada dalam rahim ibu.

5. Mengambil ubat tahan sakit yang diberikan oleh doktor. Biasanya, sebelum ibu keluar dari hospital, doktor ada membekalkan beberapa jenis pil termasuk panadol. Panadol adalah antara painkiller yang boleh ibu baru lepas bersalin amalkan. Kalau tak de, boleh cuba minta daripada jururawat yang berada di wad ibu bersalin.

 

Ada Tak Vitamin Shaklee Yang Boleh Di Ambil Selepas Bersalin?

Ya. Vitamin yang di ambil selepas bersalin, biasanya kami panggil sebagai set berpantang.

 

 

 

TESTIMONI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Berminat untuk mendapatkan set berpantang shaklee?

Untuk belian atas talian untuk set ibu berpantang shaklee, boleh klik butang di bawah.

 

 

Pengedar Shaklee Bintulu, Sarawak.

  • Berminat nak beli produk Shaklee?
  • Berminat nak Join Ahli Shaklee?
  • 📱 Whatsapp: 011-3201 4534
  • ✉ Gmail: fatimahvitamin@gmail.com
  #pengedarshakleebintulu #ShakleeMalaysia #Shakleereadystock

Leave a Reply