10 Tanda Bahaya Kehamilan Yang Semua Ibu Hamil Kena Ambil Tahu

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, hari ni, fatim nak kongsikan beberapa tanda bahaya kehamilan, di mana kebanyakkan ibu hamil jarang ambil berat, walaupun jauh di sudut hati ada rasa risau. Namun belum cukup untuk membuat si ibu untuk bertanyakan pada doktor O&G, jika keadaan semakin teruk.

Setiap wanita yang bergelar isteri pada sangat gembira, bila membuat ujian UPT samada di rumah atau klinik, mendapat keputusan positif. Apatah lagi, jika kandungan itu sudah begitu lama di nanti-nantikan.

Namun, dalam meniti rasa keseronokan tersebut, kadang-kadang kita terlupa, bahawa terdapat tanda-tanda bahaya yang perlu ibu hamil ketahui. Lebih-lebih lagi, jika ibu itu masih muda dan baru mengandung anak pertama.

Tanda bahaya pada kehamilan adalah sebagai tanda gejala yang menunjukkan ibu atau janin mungkin dalam keadaan bahaya. Jika ada timbulnya tanda-tanda bahaya ini, ibu hamil perlu segera pergi ke bahagian kecemasan, hospital. Jangan tunggu lama-lama, sebab mungkin risiko akan semakin tinggi jika di biarkan.

Kebiasaannya, kehamilan akan berakhir dengan bersalinnya seorang ibu dan melalui tempoh berpantang yang normal. Namun, terdapat hampir 15 hingga 20 kes di antara 100 ibu hamil, yang mengalami masalah semasa hamil, bersalin atau berpantang.

Gangguan yang berlaku secara mendadak ini, biasanya sukar untuk di ramal. Oleh sebab itu, suka fatim nasihatkan kepada ibu-ibu hamil, terutamanya yang mengandung anak sulung, ahli keluarga dan masyarakat khususnya, perlu mengetahui dan kenali tanda-tanda bahaya kehamilan.

Ini kerana, ia dapat mengurangkan risiko yang boleh menjejaskan nyawa ibu atau janin.

 

10 Tanda-Tanda Bahaya Yang Mesti Ibu Hamil Tahu

1. Ibu lebih kerap muntah terus dan langsung tidak mahu makan

Kebanyakkan ibu hamil pada trimester pertama, akan mengalami morning sickness yang teruk atau sangat teruk. Keadaan ini adalah normal, dan kebiasaanya ia akan mula hilang bila kandungan mulai masuk trimester kedua.

Perlu di ingatkan, walaupun ibu hamil mengalami masalah morning sickness, elakkan perut daripada kosong. Carilah makanan yang boleh di makan dan di telan. Ada sesetengah ibu hamil, bila makan benda berminyak mereka akan mudah rasa mual. Jika ini berlaku pada anda, carilah makanan yang tidak berminyak seperti roti kering atau biskut kering yang tiada inti. Cubalah makan walaupun sedikit demi sedikit.

 

2. Berat badan ibu hamil tidak naik

Selama kehamilan, adalah normal untuk ibu naik berat sekitar 9-12 kg, kerana berat yang naik ini adalah termasuk berat bayi, berat air ketuban dan lain-lain. Janganlah rasa takut untuk berat badan naik semasa hamil, hanya kerana risau nanti susah nak kurus semula selepas bersalin.

Jika berat badan ibu tidak naik pada kehamilan masuk bulan ke-4, di khuatiri, pertumbuhan janin mungkin terganggu. Dan ia boleh mengancam nyawa bayi. Berat ibu yang tidak bertambah ini, mungkin disebabkan ibu kekurangan pengambilan nutrisi yang mencukupi untuk membantu pertumbesaran janin.

 

3. Pendarahan

Jika keluarnya darah semasa awal kehamilan, ia mungkin adalah petanda bahaya janin anda dalam bahaya. Risiko untuk berlakunya keguguran adalah tinggi, bagi ibu hamil yang mengalami pendarahan.

Jika anda bernasib baik, mungkin nyawa janin masih boleh diselamatkan. Jika tidak, rahim anda terpaksa di cuci.

Jika berlaku pendarahan semasa kehamilan memasuki trimester akhir, iaitu kandungan 7 atau 8 bulan, walaupun hanya sedikit, segeralah mendapatkan rawatan di hospital. Ia mungkin sahaja sebagai tanda bahawa anda bakal melahirkan bayi pramatang.

Walaupun ia kelahiran pramatang, peluang untuk bayi selamat lebih tinggi, jika anda mendapatkan rawatan segera.

 

4. Bengkak pada tangan atau wajah, di ikuti oleh rasa pening dan kejang

Sedikit bengkak pada bahagian kaki semasa kehamilan memasuki trimester ketiga, adalah agak normal. Biasanya, ia disebut sebagai mild edema.

Tetapi, jika anda mengalami bengkak pada bahagian tangan atau wajah dan ia disertai pula dengan tekanan darah tinggi dan pening kepala, ia adalah tanda bahaya untuk anda. Jika di biarkan, ibu hamil akan mengalami kejang-kejang ataupun sawan. Keadaan ini, di panggil praeklampsia. 

Jika berlaku sampai tahap eklampsia, risiko ibu hamil untuk koma dan disertai dengan kematian, adalah tinggi. Pastikan, anda mendapatkan rawatan awal, jika ada mengalami bengkak seperti ini. Pantauan dari pihak doktor sangat diperlukan, bagi mengurangkan risiko kematian kepada ibu dan juga janin.

 

5. Gerakan janin berkurang atau tiada

Kebiasaanya, gerakan janin mula terasa bila kandungan memasuki usia 20 minggu. Semakin meningkat usia kandungan, semakin kuat pergerakan janin, dapat dirasai.

Namun, jika pergerakan janin mula berkurang, melemah atau tidak bergerak sama sekali dalam masa 12 jam, nyawa janin mungkin sedang terancam. Kebiasaannya, pada kandungan memasuki trimester akhir, pihak doktor akan mula menasihatkan ibu hamil untuk mencatat jumlah pergerakan bayi, dari pukul 9.00 pagi sehingga 9.00 malam.

Dalam tempoh ini, pergerakan janin ada 10 gerakan atau lebih, adalah petanda yang baik. Jika pergerakan kurang dari 10, cepat-cepat ke hospital dan beritahu masalah gerakan janin kurang pada hari tersebut.

 

6. Kedudukan janin tidak di tempat yang sepatutnya

Kebiasaannya, kepala janin akan berada di bahagian bawah rahim ibu dan menghadap ke arah punggung ibu. Bila menjelang saat kelahiran, kepala bayi akan turun dan mulai memasuki rongga pinggul ibu.

Namun, jika kedudukan bayi tidak normal sampai kandungan 9 bulan, biasanya doktor akan mencadangkan kelahiran secara pembedahan. Ini kerana, bagi mengurangkan risiko kepada ibu dan juga bayi.

Kedudukan janin yang tidak normal ini, terbahagi kepada dua, samada janin songsang ataupun janin melintang.

 

7. Ketuban pecah sebelum waktunya

Air ketuban biasanya cuma akan pecah, bila tanda kelahiran bayi sudah tiba. Dan biasanya, ia berlaku pada kandungan sudah memasuki 37 minggu. Cairan ketuban biasanya berwarna jernih kekuningan.

Jika air ketuban ini mulai keluar sebelum memasuki 37 minggu, bahkan ia tidak diikuti rasa sakit kontraksi, cepat-cepatlah pergi ke hospital. Ketuban yang pecah ini, mungkin boleh memberikan jangkitan kepada bayi dan juga ibu.

 

8. Tempoh bersalin yang terlalu lama

Proses kelahiran akan bermula dari rasa sakit kontraksi yang terlalu kerap dan di ikuti tanda keluar darah atau keluar air ketuban. Untuk kelahiran yang normal, ia biasanya berlaku kurang dari 12 jam.

Namun terdapat kes, di mana semua tanda ini dah berlaku, cuma bukaan untuk bayi keluar masih kecil dan ia tertangguh sehingga lebih dari 12 jam. Jika ini berlaku, kemungkinan doktor akan mencadangkan akan kelahiran secara pembedahan, bagi menyelamatkan nyawa ibu dan bayi. Risiko untuk bayi lemas akibat tidak dapat keluar, atau bayi tertelan air ketuban atau najis sendiri sangat tinggi, jika ia dibiarkan begitu sahaja. Tumpah darah juga boleh berlaku, dan risiko untuk ibu meninggal adalah tinggi.

 

9. Penyakit ibu yang mempengaruhi kehamilan

Kesihatan dan pertumbesaran janin dipengaruhi oleh kesihatan ibu. Jika ibu mempunyai masalah kesihatan yang boleh membahayakan kehamilan, maka kesihatan janin juga akan terancam.

 

Terdapat beberapa penyakit yang boleh membahayakan kehamilan, antaranya:

  • Sakit jantung: gejalanya, ibu sering berdebar, mudah sesak nafas bila melakukan kegiatan ringan sehari-hari
  • Kurang darah (anemia): gejalanya pucat, lesu, lemah, pening dan mudah sakit. Biasanya, ia boleh diketahui berdasarkan bacaan HB ibu, samada rendah atau terlalu rendah.
  • TBC : gejalanya batuk yang tidak sembuh-sembuh, nafsu makan berkurang, berat badan turun, berpeluh pada waktu malam
  • Malaria : gejalanya, demam menggigil secara berkala, lemah dan pucat
  • Infeksi pada saluran kelamin: gejalanya mungkin keputihan, luka atau nyeri pada alat kelamin

Jika ini berlaku, dapatkan pemeriksaan daripada doktor untuk mendapatkan rawatan segera.

 

10. Demam teruk semasa berpantang

Jika ibu yang berpantang mengalami demam yang teruk semasa berpantang, dan ia diikuti oleh keluarnya cairan dari rahim yang berbau, kemungkinan berlakunya infeksi pada vagina ibu. Jika cairan yang keluar ini berserta dengan darah (bukan darah nifas), kemungkinan ia boleh mengancam nyawa ibu.

Berminat untuk mendapat set ibu hamil terbaik Shaklee, bagi memenuhi keperluan nutrisi yang cukup untuk ibu dan juga janin? Hubungi fatim, untuk maklumat lanjut.

 

set bersalin berpantang menyusu shaklee optimum

 

Pengedar Shaklee Bintulu, Sarawak.

  • Berminat nak beli produk Shaklee?
  • Berminat nak Join Ahli Shaklee?
  • 📱 Whatsapp: 011-3201 4534
  • ✉ Gmail: fatimahvitamin@gmail.com
  #pengedarshakleebintulu #ShakleeMalaysia #Shakleereadystock

Leave a Reply