Kriteria Minuman Soya Terbaik

Minuman soya adalah minuman yang sangat sedap di minum, lebih-lebih lagi jika air soya itu sejuk dan kita pula masa tu rasa haus sangat sebab cuaca panas. Memang akan terasa nikmatnya. hehe. Namun begitu, sejauh mana anda tahu, minuman soya yang anda ambil itu dapat berikan manfaat atau tidak kepada anda. Ini kerana, soya adalah antara sumber protein yang terbaik untuk badan.

tips pilih soya terbaik

 

Kriteria Penting Yang Perlu Ada Pada Soya Pilihan Anda

1. Kacang soya tidak organik (menggunakan baja kimia, pestisid, etc) – mengandungi khasiat yang rendah tapi tinggi nitrat. Kandungan nitrat yang tinggi, membawa risiko kanser.

2. Kacang soya GMO – lebih murah untuk menghasilkannya, dan lebih berisiko kepada kesihatan pengguna kerana ia menghasilkan toksin.

3. 9 Asid Amino Perlu: Adalah penting untuk proses penghasilan hormon, antibodi dan enzim. Kekurangan asid amino perlu ini menjadikan tubuh kita kurang berkesan untuk menjalankan proses-proses penting dalam tubuh.

4. Kacang Soya diproses dengan alkohol: Mengurangkan kadar isoflavone hingga 88% . Isoflavone adalah bahan yang mengurangkan risiko kanser. Ia juga penting dalam tindakan hormon dan jisim tulang.

5. Bahan anti-tiroid & anti-pertumbuhan: Menyebabkan fungsi tubuh terganggu dan meningkatkan risiko kanser.

6. Kacang soya yang dipanaskan: Merosakkan kandungan proteinnya.

7. Kacang soya yang diproses (dibuang minyaknya): Menjadi berasid. Kalsium yang ditambahkan akan menjadikannya neutral semula.

 

Kacang soya mengandungi satu susunan fotokimia yang mengagumkan, dan susunan yang paling menarik ialah satu chemical bernama isoflavone ~ komponen / sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

Walaubagaimanapon, kandungan isoflavone ni bukan senang-senang dapat diekstrak dari kacang soya. Hanya selepas menjalani proses penapaian (fermentation) yang lengkap, barulah dapat menghasilkan isoflavone, yang dapat dihadam dengan sempurna dalam sistem penghadaman manusia. 

Dalam erti kata lain, kacang soya yang tidak menjalani proses penapaian sempurna, mempunyai kurang kandungan isoflavone dan tidak sesuai untuk diminum

Sanggupakah anda merisikokan diri dengan mengambil langkah yang tidak selamat, sedangkan anda sebenarnya ingin menjaga kesihatan? Mungkin anda dah pernah baca tentang risiko penyakit kanser disebabkan oleh soya, seperti yang digembur-gemburkan.

Dapatkan soya yang berkualiti dan selamat. 🙂

 

ESP Shaklee diperbuat daripada soya yang bukan GMO dan mempunyai indeks glisemik rendah, membuatkan ianya sangat sesuai untuk pesakit kencing manis dan mereka yang ingin menjaga berat badan.

 

esp shaklee

KLIK DI SINI UNTUK BELI ESP SHAKLEE

Pengedar Shaklee Bintulu, Sarawak.

  • Berminat nak beli produk Shaklee?
  • Berminat nak Join Ahli Shaklee?
  • 📱 Whatsapp: 011-3201 4534
  • ✉ Gmail: fatimahvitamin@gmail.com
  #pengedarshakleebintulu #ShakleeMalaysia #Shakleereadystock

Leave a Reply