Category Archives: Kesihatan Wanita

Keputihan Boleh Mengganggu Alat Kelamin Wanita Dan Cara Atasinya

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. 🙂 Bercerita tentang wanita ni, memang seronok dan best sangat, sebab ia mempunyai 1001 cerita. Dari kesihatan dalaman, kecantikan dalaman dan kecantikan luaran. Sebagai seorang wanita yang normal dan sihat, ketiga-tiga ini adalah sangat penting.Pagi ini, fatim nak bercerita sedikit mengenai keputihan. Biasa dengarkan keputihan ni. Keputihan ini adalah normal… Read More »

Redakan Senggugut Dengan Vitamin Shaklee

Senggugut adalah antara masalah yang sinonim yang kerap hadir semasa datang bulan. Namun, tahap senggugut bagi setiap wanita adalah berbeza. Ada yang teruk sampai tak larat nak bangun. Tidak kurang juga, ada yang langsung tiada masalah senggugut semasa period. Kadang-kadang, wanita yang mengalami masalah period tidak teratur akan merasai sakit senggugut yang agak teruk juga.… Read More »

5 Rahsia Miss V Wangi Dan Hilangkan Bau Hamis Yang Tidak Enak

Setiap wanita sangat mementingkan kecantikan luaran, tetapi sangat jarang yang mengambil berat tentang kecantikan dalaman. Sedar tak anda, bila miss V anda berbau, ia secara tidak langsung boleh mengakibatkan kemesraan dengan pasangan anda semakin berkurang. Ye lah kan, siapa lah nak duduk rapat dengan orang yang ada mengeluar bau hamis macam bangkai ikan. hehee.. Jangan… Read More »

HPV Bantu Kesan Jika Ada Kanser Serviks

Assalamualaikum dan salam sejahtera … Saya pasti ramai yang dah biasa mendengar pemeriksaan HPV atau ujian pap smear ni.. Ujian ini adalah sangat penting, untuk mengesan jika berlakunya pertumbuhan sel kanser pada bahagian serviks wanita. Tapi, sejauh mana anda mengambil berat tentang kepentingan untuk melakukannya?   Saya pasti, walaupun kita kerap mendengar iklan mengenai pemeriksaan… Read More »

10 Pemakanan Dan Amalan Sesuai Untuk Wanita Sebelum Menopaus

Proses menopaus bagi wanita atau andropaus bagi lelaki adalah merupakan proses di mana boleh menduga kesabaran individu yang mengalami itu sendiri. Ini kerana terdapat pelbagai perubahan yang mereka akan rasai sepanjang sebelum, semasa dan selepas proses menopaus tersebut. Persediaan awal sebelum menopaus adalah sangat membantu untuk mengurangkannya. Diet rendah lemak dan tinggi serat akan membantu… Read More »

12 Tips Tegangkan Payudara

12 Tips Penjagaan Payudara Agar Kembali Anjal Dan Kencang Tips #1: Makan sedikit lemak haiwan. Makan ikan yang berminyak dan tukar kepada minyak zaitun extra virgin bukan lagi minyak goreng standard. Tips #2: Top up diet anda dengan suplemen antioksidan, termasuk vitamin C, vitamin E, beta-karoten, mineral selenium. Juga makan banyak buah-buahan segar yang kaya… Read More »

Kenali Punca Period Tidak Teratur

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.. Setiap wanita yang bergelar isteri, pasti tidak selesa dengan masalah period yang tidak teratur. Kadang-kadang tu sampai sangat STRESS sampai terbawa-bawa ke benda lain, macam situasi kat bawah ni. Takut-takut pula yer period tidak teratur ni merupakan petanda kepada sebarang penyakit yang tak diketahui. Mungkinkah isteri anda atau anda sebenarnya… Read More »