Category Archives: Amalan Sihat

Toner Sempurnakan Kulit Dengan Mendalam

Pemakaian toner selepas mencuci muka, kadang-kala terasa remeh. Tidak semua orang gemar menggunakan toner, selepas mencuci muka. Namun jika membeli Perfecting Skin Toner Youth, sangatlah rugi kalau tak pakai. Sebab toner shaklee sangat bagus dalam sempurnakan penjagaan kulit anda. Sebab, kandungan di dalam toner Youth Shaklee ada ekstrak anggur muscadine. Menggunakannya boleh membuatkan kulit anda… Read More »

10 Langkah Pencegahan Kuman

Adalah perkara normal, jika seorang wanita yang bergelar ibu, akan ada sikap paranoid terhadap kehadiran kuman, terutamanya, jika ada anak-anak yang masih kecil. Tahu tak anda, sebagai ibu, anda boleh sahaja mendidik anak-anak, langkah mudah bagi mengelak penyebaran kuman berlaku. Bila ingat kuman, saya terus teringat mengenai cerita penyiasatan Detektif Monk, di mana watak utama… Read More »

8 Tips Redakan Sakit Perut

  Waktu makan yang berubah atau makan secara berlebihan selain stress yang mengakibatkan rembesan cairan perut yang tidak menentu dikenal pasti sebagai punca. Sekiranya masalah ini datang menghampiri, anda tidak perlu terburu-buru ke farmasi atau kedai ubat untuk membeli antasida untuk mengatasinya. Apa kata mencuba resepi di bawah. 1. Lemon dan halia Ini resepi paling… Read More »

Awas! Tidur Berdengkur Boleh Buah Nafas Berhenti Seketika

Jika anda tidur berdengkur sehingga teman yang lalu depan bilik anda pun boleh dengar, itu bukanlah petanda yang baik.  Dapatkan rawatan segera, bagi mengurangkan risiko untuk mendapat penyakit bahaya lain seperti serangan jantung serta strok.   Biasa orang tua-tua kata, kalau anak-anak atau si ayah tidur berdengkur, mereka akan mengaitkan ia sebagai perkara biasa. Dan… Read More »

Kenali Perbezaan Antara Ubat Dan Supplemen

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua .. Ramai antara kita masih keliru antara perbezaan ubat dan supplemen. Ada yang menganggap, ” buat apa nak ambil supplemen, kalau badan sihat. ” ” Buat apa nak makan supplemen, aku kan makan makanan seimbang setiap hari.” ” Bahkan, ada orang kata, rakyat Malaysia, tak perlu ambil supplemen pun, sebab… Read More »

10 Tips Menghilangkan Bau Ketiak!

Pernah tak anda mengalami situasi di mana rakan-rakan sekerja akan menutup hidung setiap kali anda melintas? Biasanya, bila orang ada masalah ketiak berbau akan mengalami masalah peluh berbau. Ketiak berbau biasanya keluarkan bau yang tengik dan hangit.   Sedihkan? Walaupun dah pakai minyak wangi berbotol-botol, bau ketiak masam tetap ada. Kalau anda mempunyai badan berbau… Read More »

DOA PEMANIS WAJAH & PEMIKAT HATI SUAMI

Assalamualaikum, Selain mengambil nutrisi yang yang sihat untuk mendapat sel kulit yang sihat, anda boleh juga mengamalkan doa kecantikan untuk menaikan seri wajah atau muka daripada surah nabi yusuf. Bagi sesiapa yang mengkehendaki supaya muka atau wajah nya berseri perlulah ia membaca surah Yusuf Ayat 4 (sebaik baiknya selepas solat).   Maksud Surah Yusuf Ayat 4; (ingatlah… Read More »