Manfaat Lecithin Shaklee Bukan Sekadar Untuk Kurus

By | August 11, 2019

lecithin shaklee

Soy Lecithin Shaklee yang disaluti dengan bovine lembu ini mempunyai begitu banyak manfaatnya. Ia bukan sekadar membantu mereka yang merancang untuk menurunkan berat badan, bahkan ia mempunyai banyak lagi kebaikan lain.

Sekarang ni Lecithin menjadi sebutan dalam hal ehwal menguruskan badan, menurunkan kadar kolesterol, memecahkan lemak, dan sebagainya.

 

Namun, tahukah anda fakta lanjut tentang Lecithin?

Lecithin yang dirumus oleh Shaklee diekstrak dari kacang soya organik bukan-GMO. Setiap kapsul lecithin mengandungi 530mg soya lecithin termasuk 80mg kolina dan 48mg inositol. Lecithin yang dirembeskan oleh tubuh akan menghasilakn acetylkolin, inositol, fosforus dan lemak tak tepu.

Lecitin dinamakan “pengemulsi semulajadi” kerana ia mempunyai kesan ‘melekat pada lemak’….dalam kata ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu ‘terapung’ dalam darah…dan seterusnya mencegah lemak dari melekat pada dinding membran..

 

Ikuti 13 kelebihan Lecithin yang saya petik dari artikel Kak Cery:

Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan .. contoh buat kek…yg basic tu mcm tepung gula telur..kalo dak..tak jadi kek tu..haa gitulah. .Lecitin boleh diperolehi melalui kuning telur, jagung, soybeans …dan tahukah anda ~ Soybean Lecithin is the richest cholesterol-free source of lecithin…dan yang menariknya.. Lecitin Shaklee adalah bersumberkan dari soybean… i likeee…Dan tgh2 mlm ni saya nak share 13 kelebihan tentang Lecitin yang anda perlu tahu.,.

  1. Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol,triglycerides dan lemak2 yg lain.Sebab tu ia membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure,stroke,heart disease, arteri yg mengeras … Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000-7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini
  2. Kenapa org yang nak kurus suke lecitin? Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye..ianya memecahkan lemak)..Tahukah anda..Lecitin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian… Pengambilan Lecitin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
  3. Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 bdn..Tanpa lecitin yg mencukupi..membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan….Banyak faktor seperti bahan2 kimia daripersekitaran yg tercemar,bahan2 metal,dadah,food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2…jadi dgn cara menambahkan pengambilan Lecitin ,pasti ianya keputusan yg bijak.,
  4. Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.
  5. Lecitin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf.Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil lecitin
  6. Lecitin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria. Disamping itu, struktur lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida
  7. Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory) . Lecitin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan…
  8. Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia..
  9. Lecitin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru-paru kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi . Dan sebab itulah ianya berguna bagi mereka-mereka yg ada alergi, hay fever, asma, bronkitis dan emphysema
  10. Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint (sendi-sendi) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.
  11. Lecithin adalah zat utk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yang sihat..cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
  12. Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine, .Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala-gejala menopause.
  13. Lecithin, bersama unsur-unsur lain digunakan utk membuat BILE.. Bile ni fungsinya plak mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dlm badan

*Sebiji lecithin Shaklee mengandungi 530mg of Lecithin..jadi kiralah sendiri yer brapa biji anda perlu mkn sehari.. :-)

16 Manfaat Lecithin Shaklee

Lecithin memberikan pelbagai manfaat kepada tubuh yang dapat membantu meningkatkan tahap kesihatan badan.

#1. Sangat terkenal dalam membantu menurunkan berat badan 

  • dan pelangsingan badan di mana lecithin membantu menghalang tubuh daripada menghadapi masalah obesiti.
  • Pengambilan supplement lecithin dalam kuantiti yang banyak iaitu maksimum 6 biji sehari dapat mempercepatkan pembakaran lemak untuk kesan pelangsingan yang seimbang.

 

#2. Lecithin bertindak sebagai “pembersih” salur darah,

  • membantu mengemulsi dan memetabolismakan lemak, menurunkan kolestrol dan trigliserida dalam tubuh.

 

#3.  Membantu tubuh menyerap vitamin A, D, E dan K 

  • yang bersifat larut lemak dengan lebih berkesan.

 

#4. Menjaga kesihatan hati dengan menghalang enapan lemak pada hati, sirosis hati

  • dan mencegah hati berlemak serta membantu memulihkan kesihatan hati bagi orang yang menghadapi masalah kesihatan hati.

 

#5. Soya lecithin membentuk membran sel, melembabkan dan menghaluskan kulit

  • dan menjadikan kulit lebih cantik dan gebu, mengaktifkan metabolisma sel dan seterusnya membantu melambatkan proses penuaan. Juga bagus untuk mencegah eczema

 

#6.  Antara manfaat lecithin juga adalah dapat menghalang platlet darah

  • dari mengaktifkan tisu gegelung dalam salur darah yang boleh menyebabkan alergi pada tubuh seperti penyakit kulit dan menjadi punca kepada dermatitis dan demam alergi.
  • Jadi, secara tidak langsung lecithin juga berupaya membantu menangani masalah alergi pada tubuh.

 

#7.  Soya lecithin mengemulsi kolestrol berlebihan

  • yang menjadi punca kepada 90% kes batu karang dan dapat menyekat kejadian batu karang.

 

#8. Kolina yang terdapat dalam soya lecithin membentuk penghantar saraf kranial

  • yang mempertingkatkan kuasa pembelajaran, memperbaiki daya ingatan, menghalang penyakit nyanyuk dan juga meringankan stress.
  • Wanita hamil disyorkan mengambil lecithin dalam jumlah yang secukupnya untuk menggalakan tumbesaran sihat janin.

 

#9. Memperbaiki tekanan darah tinggi 

  • dengan cara menghalang pengerasan arteri atau penebalan pada pembuluh arteri (arteriosklerosis) dan menggalakan peredaran darah.

 

#10. Pengambilan supplement lecithin sebanyak 6 biji sehari

  • turut memperbaiki masalah prostat dan uretra lelaki

 

#11.  Soya lecithin juga bermanfaat dalam meringankan masalah sembelit 

  • kerana lecithin membantu melembabkan usus dan meleraikan toksin dalam usus yang menjadi penyebab sembelit.

 

#12. Lecithin juga berguna untuk kesihatan rambut

  • dimana khasiat lecithin menjadikan rambut lebih sihat, kuat dan berkilat.

 

#13. Bukan sekadar sebagai ejen pelangsingan

  • sahaja tetapi juga membantu mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala-gejala menopous.

 

#14.  Lecithin berperanan utama dalam penyerapan zat-zat penting

  • dari ke dalam sel-sel badan dengan lebih berkesan kerana kekurangan kolina yang terdapat dalam lecithin merupakan antara penyebab membran sel mengeras dan menyukarkan proses penyerapan zat-zat penting. 
  • Banyak faktor yang mendorong kepada pengerasan sel terutamanya bahan-bahan kimia dari persekitaran yang tercemar, bahan-bahan logam yang diserap oleh tubuh yang terdapat pada makanan harian, penambah perasa makanan, bahan racun serangga dll.

 

#15. Soya lecithin membantu membina sistem imunisasi yang kuat

  • dengan menyalut sel darah merah dalam tubuh dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria. Struktur lecithin juga dapat melindungi sel-sel tubuh dari teroksida

 

#16. Lecithin juga berfungsi untuk mengeluarkan “clogged duct”

  • yang menyebabkan puting ‘nipple’ tersumbat. Pengambilan setiap hari secara tidak langsung dapat mencuci “clogged duct” dan seterusnya melancarkan pengeluaran susu ibu. 
  • Sesiapa yang menghadapi masalah puting tersumbat bak kata orang tua-tua boleh gunakan lecithin. Kiranya dapat turunkan berat badan, kulit cantik, rambut cantik berkilat, masalah lupa lepas bersalin pun dapat diatasi.

 

Nak order Lecithin Shaklee Sekarang? Klik

beli shaklee online

 

 
  • Fatimah Bt Tony
  • Shaklee ID : 887938
  • Whatsapp atau Telegram : 011-3201 4534
       

2 thoughts on “Manfaat Lecithin Shaklee Bukan Sekadar Untuk Kurus

  1. Pingback: Tips Kurus Yang Mudah - Amalan Sihat Bermula Dari Rumah

  2. Pingback: 78 Tips Kurus Yang Mudah - Amalan Sihat Bermula Dari Rumah

Leave a Reply