Ingin Hamil Tapi Setiap Percubaan Kerap Bertemu Kegagalan? Kenal Pasti Kenapa Anda Sukar Hamil

Kesuburan

Berkali-kali mencuba, tapi tetap juga gagal. Pelbagai ikhtiar dah di buat, tetap belum mendapatkan hasil. Berurut sudah. Makan ubat itu sudah, makan ubat ini pun sudah. Buat IVF pun tak juga berhasil.

Pernah tak anda terfikir, kenapa anda sukar nak hamil?

Kawan-kawan yang kahwin selepas anda pun, sekarang sedang hamil untuk 2 atau 3 bulan… Silap-silap, dah ada yang bersalin pun…hehee..

Jangan risau.. setiap orang ada rezeki masing-masing.. ada pasangan yang mudah dapat anak.. ada pasangan yang lambat dapat anak.. Malahan, ada yang dah kahwin hampir 11 tahun pun, baru dapat anak.. lama kan? hehee..

Jadi, fatim nak share dengan anda, beberapa sebab yang berkemungkinan telah menyumbang kepada keadaan anda untuk sukar hamil. Jom semak, jika anda ada mengambil makanan seperti yang tersenarai di bawah.. 🙂

Terdapat beberapa makanan serta minuman yang perlu anda perlu elakkan adalah seperti:

 

kenapa sukar hamil

 

  • minum air coca cola, pepsi cola dan minuman bergas
  • makan junk food
  • makan jeruk kering seperti asam boi dan jeruk basah seperti jeruk mangga dan ceremai
  • makan makanan fast food seperti KFC, Mc Donald dan pizza
  • makan burger dan nugget
  • makan jambu batu
  • Ajinomoto & seangkatan dengannya
  • cili @ tomato sos – kandungan ada angkatan ajinomoto
  • tomato
  • taugeh
  • peria yg beli kat pasar – tanam sendiri ok
  • kobis
  • makanan laut – kerang, sotong, ikan bakar
  • makanan yang dibakar terus (direct) dengan api – ikan bakar, satay

 

 

 

Kemandulan dibagi kepada 4 sebab utama :

  •  Wanita
  • Lelaki
  • Lelaki dan Wanita
  • Tidak Di Ketahui

Kemandulan Wanita

 

Banyak sebab-sebab dipihak wanita, antaranya kemungkinan salah satu atau lebih dari faktor-faktor berikut boleh menyebabkan kemandulan wanita.

  • Haid tidak teratur
  • Tidak ada haid
  • Haid berpanjangan
  • Senggugut / sakit waktu haid
  • Endometrosis
  • Jangkitan kuman / Keputihan
  • Ketumbuhan pada rahim / fibroid, polyp, dll
  • Hilang Nafsu Seks
  • Penyakit kronik
  • Terlampau emosi
  • Tidak Subur / tidak ada ovum / telur
  • Kesan Sampingan Ubat-Ubat Kuat
  • Perancang Keluarga Berpanjangan / Jamu-jamu yang keras
  • Tersumbat Saluran Fallopian ( Tubal obstruction )
  • Gangguan pada hypothalamic-pituitary-ovarian axis
  • Kegagalan ovari seperti ovarian dysgenesis
  • Penyakit Polycystic pada ovari
  • Radangan pada bahagian pelvic
  • Sebab psychosomatic menyebabkan gangguan saluran kesuburan
  • Kelahiran cacat / congenital abnormalities.
  • Kesan dari keguguran
  • Kemungkinan disebabkan buat D & C yang berterusan
  • Kesan Pembedahan pada Rahim.
  • Cecairan yang asam dan kuat dari permukaan servik
  • Jarang belaku, penebalan pada bahagian servik / obstruction
  • Radangan Faraj / severe vaginitis
  • Vigunismus
  • Selaput Dara yang masih menebal / tight fourchette
  • Gangguan kromoson dan baka pada fetus
  • Pembentukan rahim atau uterus yang tidak sempurna
  • Kesan sampingan penyakit kelamin, spt gonorrhoea, siflis, dll

Kemandulan Lelaki

 

 

Antara sebab-sebab kemandulan dipihak lelaki, kemungkinan salah satu atau lebih dari faktor-faktor berikut, boleh menyebabkan kemandulan lelaki

  • Mati Pucuk / impoten
  • Zakar tidak kuat
  • Zakar tidak upaya masuk ke faraj
  • Pancutan airmani Pra Masa
  • Hilang Nafsu seks
  • Tidak ada benih / azoospermia
  • Sperma cair
  • Sperma tidak mencukupi ( Normal 100 juta)
  • Sperma banyak yang cacat
  • Sperma lemah / keletihan
  • Sperma cepat mati
  • Mengalami Penyakit Kronik seperti diabetes, tuberculosis, AIDS, dll
  • Kesan Penyakit Kelamin, siflis atau gonorrhoea
  • Usia terlampau tua
  • Varicocele yang menyebabkan oligospermia
  • Kegagalan testicular kerana infeksi kuman, bakteria atau virus
  • Gangguan endokrina seperti adrenogenital.
  • Cryptorchidism, kegagalan batu pelir menurun
  • Hydrocele kerana infeksi parasit
  • Beguk yang serius sewaktu kanak-kanak
  • Kerusakan pada saluran ejukasi
  • Trauma pembedahan testis, dsb
  • Faktor genetik
  • Ketagihan arak, dadah, rokok, stress dll

Penyebab Kedua Belah Pihak – Lelaki & Wanita

Ada dikalangan pasangan yang mandul saling tuduh menuduh antara satu sama lain, menyebabkan kemandulan. Pada hal kamandulan disebab kedua pasangan tersebut. Ini mungkin kerana kesalahan teknikal sahaja. Jika pasangan seumpama ini sanggup menemui doktor, besar kemungkinan kemandulan seperti ini dapat diatasi.

Beberapa kemungkinan boleh berlaku, antaranya ialah:

  • Kurang pengetahuan tentang persetubuhan
  • Menganggap persetubuhan – jijik dan memalukan
  • Bersetubuh hanya diwaktu-waktu tertentu sahaja
  • Imune system yang tidak kompatibal antara satu sama lain, menyebabkan mani menjadi melekat atau agglutination
  • Suami isteri yang tidak mencukupi zat-zat yang diperlukan oleh badan
  • Sebab psychogenik, tidak dapat setubuh dengan isteri tetapi dapat pula setubuh dengan perempuan lain, begitu juga sebaliknya.

Tidak Di Ketahui

Ada 20 % dari pasangan yang berkahwin melebihi dari 2 tahun, tetapi masih belum dikurniakan anak. Pada hal pemeriksaan doktor mengesahkan Si – Isteri normal dan Si Suami juga normal. Tetapi masih kini, asyik menunggu, tidak juga hamil.

Hal ini diluar bidang kuasa manusia, hanya Allah yang mengetahui.

 

Amalan Untuk Tingkatkan Kesuburan

Suami pula dikehendaki meminum susu kambing / susu lembu tepung full cream atau susu segar. Kalau merokok perlu diberhentikan tabiat ini.

Si isteri juga kena minum susu lembu sama ada dalam bentuk tepung full cream atau susu segar.

Dan adalah sangat digalakkan agar anda dapat mengamalkan amalan seperti tertulis di bawah:

 

 

Cara amalan:

Untuk isteri yang ingin hamil, amalkan berpuasa selama 7 hari dan setiap kali berbuka puasa, bacakan zikir ini sebanyak 3 Asmaul Husna di bawah, sebanyak 21 kali, dan tiuplah di dalam air dan berbukalah dengan ia.

  • Ya Khaliq
  • Ya Bari
  • Ya Musawwir

InshaAllah, Allah akan mengurniakan anda anak. Apa-apapun, semua ini adalah ikhtiar. Jangan mudah putus asa, bila Allah belum lagi mengurniakan anda dan pasangan anak.

Jika anda berminat untuk mencuba set kesuburan Shaklee, boleh hubungi fatim untuk maklumat lanjut. InshaAllah, fatim akan berikan cadangan yang sesuai dengan masalah anda dan pasangan anda.

 

Klik untuk buat belian atas talian

 

Terdapat juga pasangan-pasangan yang lewat mendapat anak, telah mencuba vitamin Shaklee. Jom baca pengalaman mereka dengan shaklee.

 

TESTIMONI PENGGUNA SHAKLEE

 

Boleh juga baca:

 

 

MENTOR BISNES ANDA

  Disclaimer
  • Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
  • Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.
 
  • Disclaimer : Ini adalah supplemen. Ia cuma membantu  untuk meningkatkan kesihatan tubuh anda bermula dari dalam. Dapatkan nasihat dari doktor terlebih dahulu, jika ada sebarang kemusykilan.
  • Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

2 thoughts on “Ingin Hamil Tapi Setiap Percubaan Kerap Bertemu Kegagalan? Kenal Pasti Kenapa Anda Sukar Hamil

Leave a Reply