Ketahui Bagaimana Resistensi Insulin Boleh Tinggikan Tekanan Darah

Sangat sedikit orang yang ambil tahu bahawa penyakit resistensi insulin atau kencing manis, sebagai penyebab tekanan darah tinggi. Ramai yang beranggapan, tekanan darah menjadi tinggi kerana ubat kencing manis. Jangan terkejut, jika ada pesakit kencing manis yang sanggup berhenti ambil ubat hospital kerana “kononnya” ia boleh buat penyakit lain datang.

Tahu tak anda, anggapan tersebut sebenarnya adalah satu kesilapan yang paling besar. Sebab bila anda berhenti ambil ubat kencing manis, risiko untuk mendapat penyakit kronik lain akan semakin tinggi, termasuklah tekanan darah tinggi.

 

 

RESISTENSI INSULIN BUATKAN TEKANAN DARAH TINGGI

Resistensi ini merujuk kepada tubuh yang tidak dapat memberi tindak balas kepada hormon insulin dengan baik, menyebabkan tubuh tidak dapat menyerap gula dalam darah untuk di jadikan sebagai tenaga atau lemak simpanan.

Pesakit ini akan berisiko untuk menghasilkan insulin lebih banyak daripada apa yang tubuh perlukan sehingga penyerapan glukosa menjadi tidak berkesan. Akibatnya, gula dalam darah akan menjadi semakin meningkat.

 

Metabolisme Lemak Terganggu Kerana Glukosa Tinggi

Bila ia berlaku, ia menjadi penyebab kepada tekanan darah tinggi, kerana ia mengganggu metabolisme lemak serta meningkatkan kolesterol dan trigliserida.

Akibatnya, pesakit mengalami peningkatan lemak tubuh dan diabetes.

Penggumpulan lemak dalam tubuh boleh mengganggu fungsi saraf termasuk signal yang mengawal tekanan darah. Kesannya, jantung terpaksa bekerja keras untuk mengepam darah.

Resintensi insulin membuatkan kadar garam dan kalium menjadi tidak seimbang dan boleh meningkatkan tekanan darah, serta kalsium dan magnesium yang menyebabkan penyempitan arteri.

Akibatnya, tekanan darah semakin naik dan merisikokan penyakit jantung.

 

KESIMPULAN

Jika anda ada masalah kencing manis, kawallah gula dalam darah agar tidak semakin tinggi dengan mengamalkan cara hidup yang sihat. Cubalah untuk mendapatkan nutrisi penting yang boleh membantu untuk kawal dan menurunkan bacaan gula dalam darah daripada kekal tinggi. Ini kerana, kencing manis boleh menyebabkan pelbagai organ menjadi rosak.

 

 


 
*Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.
Jika Berminat, boleh hubungi saya:
JANGAN LUPA, ANDA LAYAK UNTUK MENDAPAT KHIDMAT KONSULTASI & RUNDINGAN DARIPADA SAYA. Antara perkhidmatan yang anda boleh perolehi:
  1. Konsultasi masalah dan cadangan vitamin yang sesuai
  2. Cadangan serta cara pengambilan vitamin yang tepat
  3. Tunjuk cara bagaimana boleh mendapatkan vitamin Shaklee pada harga ahli
  4. Berpeluang untuk mendaftar ahli secara percuma di samping layak untuk dapat bonus Shaklee walaupun cuma makan sendiri sekaligus berpeluang untuk menjana pendapatan dengan Shaklee, Jika Berminat.

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG KEAHLIAN: KLIK DI SINI

BOLEH TERUS DAFTAR AHLI MENGIKUT LANGKAH-LANGKAH DI SINI. 

ASK ME HOW OR SIGN UP HERE. (then click join now)

“INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN? BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN.

MODAL SERENDAH RM 75 . BACA SINI UNTUK KETAHUI BAGAIMANA DAPAT  --> FREE MEMBERSHIP

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA”

   

Leave a Reply